Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 1.9.2015 0:15

Kysymys: Karviaispuskan lehdettömyys

Puutarhan hoitotyöt

1. Olen huomannut että takapihallani olevasta karviaispuskasta on syöty lehdet mut marjat sekä jotkut lehdet on jäänyt puskaan. Kuka tämän on tehnyt ja miten sen voi torjua? Milloin se torjuminen tehdään?

Tässä on kuva karviaispuskastani: http://prntscr.com/8b4wbe

2. Takapihallani kasvaa reunoissa rikkaruhoja. Olen kitkeny niitä mutta ne kasvaa uudestaan takaisin, mikä neuvoksi? Olen miettinyt että pitäisikö ostaa kaupasta sitä torjunta-ainetta joka kitkee puolestani?
Lahti, Suomi
Puutarhuri
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kuvalinkkiä emme saaneet toimimaan, mutta päättelit että lehdet on syöty. Tämä saa epäilemään karviaispistiäistä, jotka saattavat kaluta karviaisen jopa lehdettömäksi. Luulisi kuitenkin että olisit havainnut näitä vihreitä, usein mustapilkkuisia 15-17 mm pitkiä toukkia pensaassasi?

Toukat koteloituvat ja pudottautuvat maahan talvehtimaan, joten hyvä torjuntakeino on kääntää maa syksyllä tai keväällä pensaan juurelta. Toukat joutuvat syvemmälle ja ainakin osa tuhoutuu. Kesäkuun puolivälistä lähtien kannattaa tarkkailla etenkin pensaan sisäosia. Jos toukkia löytyy, niin ruiskuta niitä kukinnan jälkeen toluvedellä (uusi käsittely tarvittaessa). Järeämpi keino on ruiskutus malationilla tai pyretriimipohjaisilla tuotteilla.

Toisen sukupolven toukkia voi esiintyä heinä-/elokuussa. Silloin ruiskutukset tehdään toukkien ollessa vielä pieniä. Lämpiminä kesinä saattaa kehittyä vielä kolmaskin sukupolvi.

Toki kyseessä saattaa olla myös karviaisiinkin kosteana kesänä iskevä varistetauti. Se on sienitauti, joka saa lehdet ruskettumaan ja varismaan ennen aikojaan (loppukesällä ihan lehdetön). Myös marjat voivat varista. Sieni talvehtii pensaiden juurella olevissa lehdissä, joten haravoi ne huolellisesti (ja polta). Pensaan pitäminen ilmavana auttaa ehkäisemään tautia myös. Torjunta tarvittaessa ennen kukintaa tai sadon jälkeen. Kokeilla voi myös omenaviinietikkasumutetta (2 l vettä + 1 rkl omenaviinietikkaa + 2 tl mäntysuopaliuosta); toista ruiskutus tarvittaessa.

Mikäli rikkaruohojen torjuntaan ei tosiaan kitkeminen riitä, niin silloin kannattaa tosiaan turvautua kemiallisiin keinoihin; esimerkiksi RoundUpin apuun.

 

 Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Karviaispuskan lehdettömyys":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: