Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 2.8.2022 13:32

Kysymys: Jänisten karkotus

Puutarhan hoitotyöt

Istutin tänä kesänä 20 hopeapiippoa. Kukaan ei kertonut, että rusakko tulee ne syömään - onneksi vasta kukinnan jälkeen. Kaadoin paketista suoraan kahvia lasipurkkeihin ja asettelin niitä kasvien keskelle. (Maahan suoraan ripottelu saattaisi pilata kasvualustan.) Eläin pysyi poissa muutaman päivän, mutta viime yönä oli taas järsitty, jotkut tupsut ihan 10 cm nysiksi. Tosin purkkeihin oli satanut vettä viime päivinä. Kannattaako vielä tuhlata kahvia vai pitääkö hävittää kalliit rehut? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Rusakot voivat syödä monen moisia puutarhakasveja ja osaavat valita ensimmäiseksi mielestään herkullisimmat. Mutta kun nälkä iskee, myös muut lajit maistuvat. Hopeapiippoa ei kannata hävittää, se kyllä kasvaa uudelleen viimeistään ensi vuonna, sillä se on varsin hyvä talvehtija.

Hajuilla torjunta on suosittua, mutta jyrsijät tottuvat niihin, joten ne yleensä tepsivät vain tovin, jos tepsivät ylipäätään. Käytetyt kahvinporot käyvät tarkoitukseen myös, joten uutta kahvia ei tarvitse tuhlata. Kesällä, kun ravintoa on paljon tarjolla, tuhot jäävät yleensä pienehköiksi, mutta harmittavat toki. Muita hajukonsteja ovat mm. valkosipuli (paloiteltuna), veri (tai verijauhe) ja terva. Vaikutus lakkaa viimeistään, kun haju laimistuu ja käsittely on uusittava.

Kun alueella on rusakkoja, kaneja, kauriita tai muita jyrsijöitä, paras suoja on verkotus, jonka täytyy olla riittävän korkea, ettei jyrsijä pääse sen yli. Yleensä verkotusta käytetään talvella puuvartisille kasveille, koska ruohoa ja perennoita ei ole saatavilla. Silloin puut ovat vaarassa eivätkä ne toivu, jos kuori syödään koko rungon ympäri.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Jänisten karkotus":
Jäsenen J753296142 antama (3.8.2022 20:18) kommentti

Rohkaiseva vastaus. Kiitos. Laitan enemmän hajua, jos tarvitsee.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Verkko Aronia-aidan sisään
Toimiiko Aronia-aidan sisään istutusvaiheessa asennettu verkko jänisesteenä niin ettei aitakasvi kärsi? Pystyykö oksat haarottumaan normaali...