Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 14.9.2011 22:27

Kysymys: Jaloruusuissa villiversoja?

Puutarhan hoitotyöt

Minun ja ystävätterini useimmat jaloruusut, ja etenkin köynnösruusut kukkivat niukasti alkukesällä vanhoilla oksilla. Sitten alkoivat kasvaa pitkät (lähes 2 m), uudet oksanroipakot mullan alta. Ovatko nämä varkaita ja pitääkö ne poistaa? Jos, missä vaiheessa? Pitääkö köynnösruusu leikata talveksi? Vyöhyke III-IV rajamailla.

Kommentoi:*




Virallinen Vastaus
Uskoisin, että ruusuissanne tosiaan rehottavat vain varkaat. Voimakkaitten ja piikikkäitten villiversojen kasvaminen heikentää jalomman ruusun kasvamista ja kukintaa. Köynnösruusu, kuten useimmat jaloruusummekin on yleensä vartettu johonkin peruslajikkeeseen, joka saattaa helposti innostua kasvamaan herkemmän lajikkeen kustannuksella. Nämä voimia verottavat varkaat tulee aina poistaa maan alta saakka - mahdollisimman pian. Nyt voitte odottaa tovin kasvien talveentumista ja poistaa pitkät versot vasta niiden mentyä lepotilaan - tulee sitten kaikki ravinteet otettua talteen ensi kesän kukintaa varten. Muistattehan, että ruusut tarvitsevat kukkiakseen vahvan maan? Kompostimulta ja hyvin kypsynyt karjanlanta - tai ruusukasvien erikoisravinteet olisivat ihanteellisinta, mutta tavallisista yleislannoitteistakin on apua. Useimmat köynnösruusut, kuten esimerkiksi tuttu Flammentanz, kukkivat vasta toisen vuoden versoilla. Näitä edellisen vuoden versoilla kukkivia köynnösruusuja leikataan varovasti keväällä. Kuolleet, hennot ja myös monta vuotta vanhat pääversot poistetaan aina maata myöten. Pääversoista kasvavat sivuversot voidaan myös lyhentää niin, että niihin jää 2–3 silmua. Saman kesän versoilla kukkivia köynnösruusuja voidaan leikata keväällä reilusti. Kaikki paleltuneet osat poistetaan tietenkin myös. Periaatteessa jatkuvasti kukkivat köynnösruusut eivät kaipaa säännöllistä leikkaamista, vaan niille riittää, kun kuivuneet oksat poistetaan niistä keväisin. Köynnösten kasvusuuntaa voi ohjailla katkaisemalla oksa seinään päin kasvavan silmun yläpuolelta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Jaloruusuissa villiversoja?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pistokkaiden villiversot
Miksi jalojuurisiin pistokkaisiin tulee villiversoja?...