Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 3.6.2013 7:48

Kysymys: harmaapihta tiputtaa neulaset

Puutarhan hoitotyöt

Hei!

Kyselisin sellaista asiaa, että mikähän mahtaa vaivata tuota meidän harmaapihtaa. Huomasin viime kesänä sen neulasten pinnalla jotain valkoista, niinkuin pölyä. Tänä keväänä lumien sulaessa huomasin, että pihta tiputtaa neulasiaan. Nyt se on jo melko ankean näköinen. Uutta kasvua tuli kuitenkin oksien päihin normaaliin tapaan. Muutimme tähän asuntoon vasta viime kesänä, joten en tunne pihdan aikaisempia vaiheita muutoin, kuin että se on korkeintaan 10 vuotta vanha.

Maaperästä en osaa sanoa, mutta tässä samoilla paikoilla kasvaa todella vanhoja mäntyjä, vaahteraa, omanapuu jne. Vieressä menee autotie, mutta ei niin iso tie, että sitä suolattaisiin.

Oksat eivät tunnu kuivilta. Niitä voi huoletta taivutella, eivätkä napsahda poikki. Neulaset ovat menneet rusehtaviksi ja ne, jotka ovat vielä terveen värisiä, niin niiden pinnalla on sitä jotain valkoista. Itse mietiskelin, että olisiko joku sienitauti?
Ja mahtaakohan olla enää mitään tehtävissä muuta kuin puun kaato? Pihta on ehkä n. kolmanneksen neulaisistaan jo tiputtanut.

-Tiina

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tarkemmin puuta näkemättä on vaikea sanoa, mikä sitä voisi vaivata. Koska kuitenkin tunnistit puun nimenomaan harmaapihdaksi, niin varmasti osaat erottaa epäilyttävän värin harmaapihdan neulasten tyypillisestä siniharmaasta väristä.

Neulasten tiputtaminen voi toki johtua jostain sienitaudista. Sienet iskeytyvät yleensä kuitenkin vain jostain syystä heikentyneeseen yksilöön, joten jotakin vaivaa kasvuolosuhteissa voi olla - tai syynä on yksinkertaisesti kostea syksy ja nopeasti alkanut talvi, pakkanen tai syys/keväthallat. Harmaapihta on valon kasvi, vaikka pienenpänä kestääkin lievää varjoa (10 vuotias kärsisi jo varjostuksesta). Se pitää tuoreesta, melko runsasravinteisesta ja vähän happamasta kasvualustasta. Voisiko näissä olosuhteissa olla ongelmia?

Seuratkaa tilannetta ja parantakaa kasvuoloja jos huomaatte niissä jonkin epäkohdan. Harmaapihta on kuitenkin aika kestävä puu ja toipuu kyllä talvivaurioistaankin.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / harmaapihta tiputtaa neulaset":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vuorimännyn ruskettuminen
Vanha, n. 30v, vuorimänty "sairastaa" eli neulaset ruskistuvat koko ajan lisää. Onko se kasvin lopullinen tuho vai onko se hoidettavissa jol...
Vanhan kuusiaidan lannoittaminen
ihan vielä ei ole ajankohtainen mutta kohta mulla on noin yli 20v vanha kuusiaita en ole sitä koskaan lannoittanut aikaisemmin kun tällä alueella ei o...
Jänis söi hopeakuusen neulaset
Istutimme pihallemme noin 4 vuotta sitten hopeakuusen, joka on kasvanut mukavasti ja tehnyt paljon uutta kasvua, joka on keväällä erottunut värilt...
Ison katajan oksat ruskettuvat
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesän&aum...
MIkä vaivaa araliaa?
Huonearaliani alkaa tiputtaa lehtiä. Mikä mahtaa olla syynä ? Kiitos vastauksesta!...
Kuivahtanut sitruspuu?
Ostin muutama viikko sitten sitruspuun Plantagenista. Se voi vielä vähnä aikaa sitten hyvin, mutta nyt sen lehdet ovat alkaneet käpristyä ja hede...