Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 18.8.2015 15:19

Kysymys: Haapojen kaulaaminen ja kaataminen

Puutarhan hoitotyöt

Hei

Minulla kasvaa aika tiheä haapa metsikkö tietyllä alueella, josta sen haluan pois.

Olen loppukesästä 2014 kaulannut puut, Eli kuorinut haapojen kuoret noin 50 cm alueelta kustakin puusta ympäri.

Osa puista onkin jo kuolleita.

Nyt elokuussa 2015 (pari päivää sitten), tein vielä sahalla uran kaulauksen kohtaan (vähintään) niille puille, jotka eivät vielä olleet täysin kuolleita.

Milloin kannattaa kaataa 1) nuo jo kuolleet puut ja 2) loput puut?

Haluaisin välttyä juurivesoilta, joita sikiää nytkin nurmikolle koko ajan.

Nurmijärvi, 
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Olet toiminut juuri kuten kuuluu. Haapojen kaulaaminen noin puolen metrin korkeudelta kaatovuotta edeltävänä vuonna auttaa torjumaan juurivesojen kasvamista. Kaulatun puun annetaan rauhassa kuolla ennen sen kaatamista (eli päätät itse, joko ovat täysin kuolleet ja kaatovalmiit).

Puun ja sen juuriston kuolemista voidaan myös tehostaa myöa jonkin glyfosaattiliuoksen (mm. RoundUp) avulla. Tuoreeseen kaulauspintaan - tai vastakaadetun puun kannon pintaan - levitettynä se auttaa tuhoamaan haavan juuriston juurivesoineen päivineen. Tuoreeseen pintaan voi ainetta levittää muutaman kerran päivän aikana, sillä tuore kantokin imee nestettä 2-3 dl. Käsittelyn voi tarpeen vaatiessa myös uusia (huom; tuore leikkauspinta). On myös ns. glyfosaatti-nappeja (Eco-plug), jotka voidaan porata kantoon. Aine vapautuu kannon nestevirtausten mukana juuristoon.Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Haapojen kaulaaminen ja kaataminen":
Jäsenen Ripsa antama (27.8.2015 11:44) kommentti

Kiitos vastauksesta.Löysinkin Metsätieteenlaitoksen sivuilta tällaisen tiedon: "Kaulaaminen ja taskutus tulisi tehdä vähintään 3-4 vuotta ennen hakkuuta."Eli annan tosiaan kuolla kunnolla ennen kaatoa.Rounup:ia laitoin kaulaamisen aikoihin viime vuonna tuoreeseen kaulauskohtaan. Täytyy sitten vielä varmistella vaikka rounup:lla, kun kaadon aika koittaa.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rikkikääpä
Pihassani on kaksi päärynäpuuta joista toiseen on pesiytynyt sieni, luultavimmin rikkikääpä kahteen ryppääseen, suurempi lähe...
Niityn perustaminen
Hei, meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30-40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityk...
Haapojen juuret riesana
Naapurin puolella kasvaa paljon nuoria haapoja. Niiden emo, iso haapapuu, kaadettiin noin vuosi sitten kaulauksen jälkeen. Minun nurmikolleni ilmestyy tietenkin...