Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 23.5.2023 19:20

Kysymys: ei otsikkoa

Puutarhan hoitotyöt

Vanhassa pensasaidassamme oli punanäppyssientä. Aita kaadettiin. Kannon tyngät jyrsittiin kantojyrsimellä. Aikeissa on laittaa tilalle aidanne. Onko punanäppysienen vuoksi vaihdettava multa? Vanha aita oli kiltotuhkapensasta, uuteen laitamme pihajasmiketta ja norjanangervoa ainakin.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Punanäppysieni iskee pääasiassa kuolleeseen oksaan ja on yksi lahottajasienistä. Elävään oksaan se voi kaivautua siinä olevien haavaumien tai muiden vaurioiden kautta. Ongelmaa ne aiheuttavat eläville kasveille yleensä vain, jos ne ovat muutenkin heikentyneet. Sellaiset kasvit kannattaakin vaihtaa, kuten olettekin ajatelleet tehdä.

Uusia istutuksia varten kannattaa aina uudistaa kasvualustaa uudella, lannoiteltulla ja kalkitulla mullalla. Tällä varmistetaan, että kaikki kasvuun tarvittavat ravinteet ovat sopivassa suhteessa pensaiden käytettävissä. Kokonaan kasvualustaa ei kuitenkaan tarvitse punanäppysienen takia vaihtaa. Sienirihmastona sitä on yleisesti maaperässä, eikä siitä yhden alueen mullan vaihdolla pääse kokonaan eroon.

Tärkeää on poistaa vanhan aidan juuret niin hyvin kuin mahdollista. Kun vanhat juuret eivät ole tiellä, saadaan maa muokattua kuohkeaksi. Samalla estetään lahottajasienten aktivoituminen juuristoalueella samaan aikaan kun nuorten pensaiden juuret etsivät kasvua.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / ei otsikkoa":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: