Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 18.5.2023 13:26

Kysymys: Aronian alasleikkaaminen

Puutarhan hoitotyöt

Terve!Leikkasin 4-5 vuotta vanhan pensasaita-aronian alas 10-20 cm mittaan. Aitaa ei ole hoidettu koko aikana, kasvu on ollut osassa kohtaa runsasta ja osassa kitua. Leikkaus ajottui ehkä hieman liian myöhään, oksat olivat jo hieman versoneet. Lähteekö aronia vielä kasvamaan vai kuoleeko?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei

Aroniaa ei suositella leikattavaksi alas vaan sitä uudistetaan poistamalla vanhimpia oksia sieltä täältä ja jaksottamalla leikkaukset usealle vuodelle. 4-5-vuotias aronia ei yleensä tarvitse vielä leikkaamista.

Kun alasleikkaus nyt on kuitenkin jo tehty, kestää aikansa, kunnes kasvi löytää puutuneista alaoksista uinuvat silmut ja saa ne heräteltyä kasvuun. Varsinkin, jos kiivain kasvuvaihe on ohitettu leikkauksen aikaan, kasvuun lähtö on hidasta. Tuskin aita silti henkeään alasleikkauksesta heittää. 

Jos kasvu on ollut hyvää osassa aitaa ja osassa kituliasta, syy moiseen eritahtisuuteen löytynee olosuhteista. Kasvualustassa voi olla eroja mm. maan pidätyskyvyssä, jolloin samanlainen kastelu tai ravinteiden anto vaikuttavat eri tavoin eri paikoissa. Kasvualustan syvyys saaattaa olla erilainen  tai osa aidasta saattaa olla suurien puiden juuristoalueella. Siinä pensaat eivät kykene kilpailemaan puun juuriston kanssa ravinteista tai kosteudestakaan.

Tärkein hoitotoimenpide olisi nyt huolehtia siitä, että juuristo ei kärsi kuivuudesta. Kerralla annetaan vettä niin paljon, että se ulottuu koko juuristoalueen syvyydelle. Kastelun jälkeen pidetään taukoa, jotta juuristo saa happea. Uudelleen kastellaan, kun maa on hieman kuivahtanut pintaa syvemmältä. Sitä voi tunnustella kuopaiselmalla lapiolla juuriston reunalta.

Lisää kasteluvinkkejä löytyy linkistä: https://muhevainen.fi/oppaat/kasteluopas/

Jos pensaita ei ole lannoitettu lähivuosina, voi niille antaa kevätlannoitusta. Annostelussa on oltava maltillinen. Liian vähän on parempi kuin liian paljon.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Aronian alasleikkaaminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Koristearonia-aidan leikkaus
Aitana on n.30 m koristearoniaa, mikä on istutettu 7 vuotta sitten. Sen takana on vielä n.120cm korkea puuaita. Aronian olen pitänyt korkeana (yli 2,5m), k...