Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 3.2.2017 17:49

Kysymys: Aprikoosi

Puutarhan hoitotyöt

Vuonna 2012 ostamani Aprikoosipuun rungon vahingoiduttua, sen juurelta lähti 4 runkovartta kasvamaan, jotka nyt kaikki yli 2 metrisiä. En ole varsinaisesti leikannut "pensasta" kertaakaan, viime vuonna näkyi yhdellä oksalla vaaleita kukkia ensimmäistä kertaa. Haluaisin tietää miten sen saisi tuottamaan hedelmiä ja miten leikkaus tehtävä. Pitäisikö leikata kolme runkoa pois ja jättää yksi vai leikata oksaviidakkoa niin että pensas saa jatkaa elämää ilmavammin. Mikä paras ajoitus leikkuulle? Maalis ja elokuu?
Jäsenen saaristolainen  antama (5.2.2017 0:23) kommentti

Jos nuo "runkovarret" lähtivät maan rajasta, eivät ne ole ostamaasi aprikoosilajiketta vaan perusrunkoa, joka ei luultavasti ole edes aprikoosi vaan joku kestävä Prunus-suvun laji. Sinulla ei siis ole enää aprikoosia.Jäsenen J4539341520 antama (10.2.2017 13:24) kommentti

Prunus armeniaca on myös perusrunko ;)


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Suomessa kasvatettavia aprikoosilajikkeita on jo melkoinen määrä, joten ohjeet ja sadontuottamiskyky vaihtelevat jonkin verran. Osa on myös itsepölytteisiä ja osa perusjuuriin vartettuja. Mikäli puusi on esimerkiksi vartettu, niin juuresta voi kasvaa eri lajiketta kuin varsinainen puu.

Aprikoosipuu on kirsikan sukua, joten keväisin sen leikkaushaavoista vuotaa kumivuotoa. Sen leikkaamisessa tulee aina olla varovainen ja tehdä vain vain tarvittaessa (vahingoittuneet, hankaavat ja kuolleet oksat). Aprikoosipuu on melkoisen arka ja sen siistimistä kannattaa ehkä mieluiten tehdä keskikesällä; jos pakko. Mitä vähemmän sitä leikkaa, sitä vähemmän se rasittuu.

Monien lajikkeiden kukkasilmut vaurioituvat herkästi pakkasissa - ja varhain kukkiessaan viileys/pölyttäjien vähäisyys saattavat heikentää sadontuotantoa. Satoikäinen puu kyllä jo alkaa olemaan.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Aprikoosi":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: