Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 16.5.2023 23:50

Kysymys: Alppiruusun leikkaaminen

Puutarhan hoitotyöt

Omakotitalon oven pielessä oleva Rhodo on kasvanut melko korkeaksi 3 m  ja alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä alas leikata. Korkeus ei haittaa mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Kuvan alppiruusu  on kaikin tavoin huonokuntoinen, sillä sen oksissa näyttäisi olevan korkentaan kahden edellisen vuoden, ehkä vain viime vuonna kasvaneet lehdet tallella. Se kärsii luultavasti eniten kuivuudesta, sillä kasvupaikka on kovin lähellä taloa. Siinä talon routaeristeet estävät maan kosteuden kapillaarisen nousun rodon juuristoon. Mahdollisesti räystäs estää sateenkin kastelun. Eli se saattaa olla täysin kastelun varassa.

Alppiruusu viihtyy kosteutta pidättävässä maassa ja on kauneimmillaan valoisassa, mutta kuitenkin kevyen siimeksen suojaamassa paikassa. Kauniin kukinnan vuoksi se istutetaan usein seinustoiille ja ovien pieliin. Niissä vallitsevat olosuhteet eivät valitettavasti kovinkaan usein ole alppiruusulle suotuisia. Kukkiakseen runsaasti alppiruusu tarvitsee jonkin verran valoa, joka koillisseinustalla saattaa jäädä vähäiseksi.

Alppiruusun kasvupisteet sijaitsevat oksien päissä. Siitä syystä sitä ei suositella leikattavan. Hyvissä olosuhteissa kasvaessaan leikatut oksat saattavat tehdä jonkin verran  versoja. Huonoissa oloissa näin ei yleensä käy. Siksi suosittelemme vaihtamaan kasvin johonkin muuhun lajiin.

Teidän alppiruusunne on kasvanut paikallaan jo pitkään, joten sen olosuhteet voivat toki olla paremmat kuin tässä ounastelemme. Se on kuitenkin sitkeänä sissinä sinnitellyt ainakin joitakin vuosia, emmekä usko sen tuosta kaunistuvan hoidollakaan. Toisen, pienempikasvuisen alppiruusun istuttamista kannattaa ajatella vain, jos sen hoitoon on mahdollisuus panostaa. Helpommalla pääsee, jos valitaan olosuhteisiin sopivia kasveja. Ne kukoistavat vähemmälläkin  hoidolla.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Alppiruusun leikkaaminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vahingoittaako kevätleikkaus pikkutalvion kukintaa?
Hei!Milloin pikkutalvio leikataan?Talvio leviää niin runsaasti, että sitä on pakko leikata pois välillä. Niin se pysyy tuuheana ja siistin&#...
Vanhan kuusiaidan kaventaminen
Hei,Saimme kaupungilta kirjeen, että kuusiaitamme on liian leveä. Se oli pitkään leikkaamatta entisen asukkaan aikaan. Nyt olemme kahtena vuotena leik...
Pitkien tuijien leikkaaminen lyhyemmäksi
Meillä on pihassa tuija-aita, joka kuusi vuotta sitten muuttaessamme tähän oli harva ja melko huonokasvuinen - seassa kasvoi mm. vaahteraa ja m...