Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 8.8.2016 13:36

Kysymys: Vinkkejä terassin monivuotisiin istutuksiin

Pihasuunnittelu

Rakennamme terassia tasakatolle (katon materiaalina huopa), ja haaveena olisi tehdä sinne kiinteästi muutamia istutuslaatikoita, joissa kasvaisi monivuotisia kasveja. Kuinka suuriksi istutuslaatikot kannattaisi rakentaa, entä tarvitaanko niihin jotain lämmön eristysmateriaalia? Miten ratkaista veden valuminen laatikosta pois ilman, että multa valuu terassille/ katolle? Kovin suurikokoisia kasveja emme ole ajatelleet, korkeintaan joitain pieniä pensaita ja perennoja niiden lisäksi. Yhteen kohtaan rakentaisimme n. 1-1.5m korkean säleikön näkösuojaksi, johon voisi tulla joku köynnöskasvi. Mitä kasvia tähän voisi ajatella (villiviini ja humala eivät miellytä)?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ei kovin suuria laatikoita, sillä kattorakenteen kantavuus pitää ottaa huomioon. Laatikoiden sisälle kannattaa laittaa maarakentamisessa käytettävää suodatinkangasta, joka estää kasvualustan karkaamisen kasteluveden mukana laatikosta katolle. Laatikoiden reunoille voi laittaa pystyyn esim. ohutta uretaanilevyä. Varokaa tekemästä reikiä katteeseen.

Noin 0,5 m syvä multatila, hyvä salaojitus ja eristeet -> monivuotisten kasvien talvehtiminen onnistuu yleensä hyvin. Tällaisessa istutusaltaassa menestyvät kaikki valo-olosuhteiltaan paikkaan sopivat pensaat ja perennat sekä syväjuuriset vihannekset. Keskimittaiselle ihmiselle 0,6 m korkea (kierrettävä, noin 1 m leveä) laatikko on myös ergonominen.

Hyvä salaojitus (lecasora + suodatinkangas) varmistaa, ettei sade- ja kasteluvesi jää makaamaan kasvualustaan. Katon kallistus voi riittää ohjaamaan vedet reunan alta oikeaan suuntaan - tai vesi voidaan ohjata erillisellä poistoputkella vaikka terassin alta sadevesijärjestelmään. Kasvualustan tulee olla vettä läpäisevää, mutta ei kuitenkaan liian kevyttä (tuuli kuivattaa ja heiluttaa kasveja enemmän) - ja kastelumahdollisuus lähettyvillä.

Puurakenteiset istutusaltaat ovat melko kevyitä. Materiaalista ei kuitenkaan saa liueta mitään kemikaaleja - ja sen tulee kestää ulko-olosuhteita vuosia. Siperianlehtikuusi on puuainekseltaan kestävintä ja muistuttaakin kestopuuta käyttöominaisuuksiltaan. Eristeenä voi käyttää eristelevyä tai ns. kuplamuovia. Puun kestoa parantaa, jos kostea multa ei ole suoraan kosketuksissa siihen.

Kasvien valinnassa tulee ottaa huomioon paikan valo- ja tuuliolosuhteet. Yhdistäkää monivuotista ja yksivuotista rohkeasti. Esimerkiksi... (jatkuu kommenttina)

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Vinkkejä terassin monivuotisiin istutuksiin":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen päätoimittaja antama (11.8.2016 10:6) kommentti

(1500 merkkiin ei saa aina riittävää vastausta mahdutettua).Esimerkiksi pensasangervot ovat kestäviä ja lajikkeista löytyy valinnanvaraa; koivuangervon pyöreä muoto ja valkoinen kukinta voisi olla kaunis, keijuangervojen matala peittävyys sopiva. Kattoterassin istutuslaatikossa villiviini ja humala voisivat olla liian kookkaita ja humalankin kasvimassan poistaminen vuosittain hankalaa. Jotain pienempiä köynnöksiä suosittelisimme; vaikkapa kärhöjä - ja jotain yksivuotista köynnöstä kaveriksi? Tai jos laittaisitte hernettä?Kesäkukkia voi yhdistää monivuotisiin - ja hyötykasveja myös. Oleskelualueen vieressä ei mitään piikkisiä havu- tai ruusukasveja tms. kenties kannata kasvattaa - ja istutusaltaisiin muutenkin valita sopivan pieninä (niin juurakoltaan kuin kasvukooltaan) pysyviä kasveja.Kasvivalinnoissa auttaa myös Puutarha.netin Kasvikortisto; laittakaapa sinne sopivat hakukriteerit ja tutustukaa rauhassa kasveihin!Jäsenen Elina  antama (11.8.2016 15:3) kommentti

Kiitos hyvistä neuvoista!Kasveihin liittyen vielä kysyttävää. Tutustuin Avoimet puutarhat-päivänä sekä tuoksuköynnöskuusamaan sekä lumikärhöön ja jompi kumpi näistä olisi ihana tuohon näkösuojaksi. Onko jompi kumpi toista parempi tällaisessa käytössä? Terassi on aurinkoisella paikalla, johon lähes koko päivän paistaa aurinko. Näihin olisi sitten kiva yhdistää jotain yksivuotista, tämä oli hyvä idea :)Jäsenen päätoimittaja antama (16.8.2016 9:51) kommentti

Molemmat itse asiassa kelpo vaihtoehtoja! Voimakasasvuisia (2/3 - 5/7 m), kestäviä (I-IV), auringossa menestyviä, helppohoitoisia jne. Köynnöskuusaman tuoksu voi toki herkkänenäisempiä häiritä oleskelualueella ja vanhemmiten se voi hoitamattomana alkaa näyttämään risuiselta. Toki lumikärhönkin vanhimpia versoja kannattaa harventaa muutaman vuoden välein.Molemmat pitävät tuoreesta ja ravinteikkaasta maasta. Kasvualustan laatuun tulee panostaa (vähän savea sekaan), huolehtia lannoituksesta - ja muistaa kastella tarvittaessa.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mustaherukan sairaus tai loinen
kysymykseni koskee mustaherukan loista joka on pesiytynyt nuoriin herukka istutuksiin  Herukanraakileet muuttuvat mustiksi ja ovat kuin muumioituneet....
Miten saan selviämään talven yli
Ostin tänään edullisesti 2 syyshortensiaa ja yhden patiopajun. Ovat ruukkutaimia ja kohtuullisen isoissa ruukuissa. Patiopajussa  näkyy jalonnusk...