Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 13.5.2024 19:35

Kysymys: Pihan takareunaan havu- ja rhodoistutus

Pihasuunnittelu

Olemme ostaneet 2022 valmistuneen omakotitalon, jossa pihalla on toistaiseksi pääosin nurmikkoa. Suunnitelmissa on istuttaa pihan takareunaan havuja ja rhodoja srkä perennoja jotka viihtyvät tuollaisessa seurassa. Alueella on paljon kauriita ja jäniksiä, siksi etsin kasveja jotka selviäisivät tuollaisissa olosuhteissa. ilmansuunta on itä-etelä johon istutuksia suunnittelen. Tontin takarajan pituus on n. 30 m


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Kun alueella on sekä kauriita että jäniseläimiä, haastekerroin on sen verran korkealla, että suosittelemme suojaamaan tontin tiivillä, ainakin 1,7 m  korkealla aidalla. Toinen vaihtoehto on suojata yksittäisiä kasveja tai istutusalueita verkoilla, mutta homma on työläs toistettava vuosittain eivätkä verkot ole kovin kauniita katseltavia. Ja jos alueella on todella runsas kauris- ja jäniseläinkanta, ne voivat herkutella puutarhassa kesälläkin.

Pulma on nimittäin siinä, että kun jokin kasvi ei kauriille maistu, voi se olla jänisten ja rusakoiden herkkua. Jos alueella on lisäksi kaneja, niille kelpaa ravinnoksi melkein kaikki. Jäniseläimet syövät kesällä kuitenkin mieluiten pehmeitä, ruohovartisia kasveja. Talvella puun kuorien ravinto kelpaa, koska mehevämmästä ravinnosta on puute. On myös muistettava, että mikään kasvi ei ole täysin turvassa, vaikka se ei jyrsijöiden ja kauriiden lempiruokiin kuuluisikaan. Niilläkin kieltymykset vaihtelevat, myös ravintotilanne eri vuosina vaihtelee. Nuorten puiden ja pensaiden kuori on mehevää, joten ne ovat aina alttiimpia joutumaan syödyksi kuin vanhan kasvin kova kaarna.

Nyrkkisääntönä kuitenkin kauriit ja jäniseläimet eivät pidä ruokalistansa ykkösenä voimakkaasti tuoksuvia kasveja, kuten laukkoja, herukoita ja tuomia. Perennoista kurjenpolvet (Geranium) ja lehtosinilatvat (Polemonium), vuorenkilvet (Bergenia) ja monet saniaiset eivät kuulu kauriiden ja rusakoiden suosikkeihin. Silti niitäkin toisinaan syödään. Alppiruusuja ei myöskään pidetä kovin suurina suosikkeina kummallekaan, mutta niiden kukkanuput saattavat maistua.

Kauriita voi torjua myös Trico Garden -ruiskutteella. Se sisältää kauriin mielestä pahanhajuista lampaanrasvaa. Tehosta on tosin vaihtelvia kokemuksia. Tuote on kuitenkin hellävarainen kasveille ja sitä voi käyttää kahdesti vuodessa. Se ei sovellu syötäville kasveille eikä välttämättä torju jäniseläimiä.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Pihan takareunaan havu- ja rhodoistutus":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: