wmk6rg67
Kuolleita kartiotuijia keskellä aitaa
Hei,
Mitäköhän tässä kannattaisi tehdä? Noin 3 metriä korkea kartiotuija-aita alkoi keskeltä muuttumaan ruskeaksi viime kesänä, vaikka aitaa kasteltiinkin. Nyt aidassa on 3-4 melkein täysin kuollutta tuijaa. Latvassa on muutama vihreä oksa ja aivan maanrajassa siellä täällä. Teenkö tehokastelun vai nappasenko pois ja korvaan uusilla?
23.3.2025 klo 16:21
Tämä on asiantuntijan vastaus.
Hei,
kiitos kysymyksestäsi. Voisitko laittaa kuvan tuijista? Voisimme siitä paremmin arvioida niiden kuntoa.
T. Muhevaisen vastaustiimi

Kaikissa pihan pienissä ja suurissa pulmissa,
ammattilaisemme auttaa!
Tutustu ja tilaa neuvontakäynti
Myymälämme ovat kiinni talven ajan. Avaamme jälleen 17.4.
24.3.2025 klo 17:53
Hei,
Tällaisilta ne nyt näyttävät. Tuossa on ainakin 3 tuijaa, jotka ovat melkoisen huonossa kunnossa. En tiedä mikä niihin yhtäkkiä tuli.
Tästä linkistä pääsee katsomaan kuvia:
https://postimg.cc/gallery/9hGSR34
-Leo
24.3.2025 klo 18:36
Hei
Kiitos havainnollistavista kuvista. Näyttäisi siltä, että siinä on ainakin 4-5 tuijaa vaikeuksissa.Tuijien kasvupisteet sijaitsevat oksien päissä. Koska valtaosa kasvupisteistä on kuollut, uusia kasvusilmuja ei enää kehity. Kuolleet tai kuolemassa olevat tuijat ovat kasvaneet rinnakkain, joten ne kannattaa poistaa juurineen ja istuttaa uudet tilalle, koska ne jättävät suuren aukon aitaan. Jos kuolleet tuijat olisivat kasvaneet siellä täällä aidassa, olisi ollut hyvä mahdollisuus, että rinnalla kasvavat tuijat täyttävät aukot muutamassa vuodessa eikä uusia istutuksia olisi tarvinnut tehdä.
Istutuksessa on kuitenkin muutama pulman paikka.
Uusille taimille pitää saada muokattua riittävästi kasvualustaa, jotta ne pystyisivät rivistössä kasvamaan ja kehittymään. Yksi ongelma on, että kasvualustaa muokattaessa joudutaan samalla jonkin verran vahingoittamaan rinnalla kasvavien tuijien juuria. Mutta jos kasvualustaa ei kunnolla valmistella – tai se jää liian pieneksi – uudet tuijat eivät koskaan pääse kunnolliseen kasvuun.
Toinen pulma on, että kilpailutilanne tuijarivistössä ei ole uusille taimille otollinen. Vanhat, paikoilleen vakiintuneet puut työntävät nopeasti voimakkaat juurensa kuohkeaksi muokattuun maahan eivätkä nuoret puut pysty kilpailemaan tasaveroisesti vanhempien kasvien kanssa.
Jotta kasvutilaa jäisi riittävästi, kannattaa ehkä istuttaa uusia puita vähän vähemmän kuin kuolleita nyt on. Näin reunimmaisten uusien ja vanhojen puiden välissä olisi hieman enemmän tilaa kuin alkuperäisessä aidassa ja kilpailu elintilasta olisi nuorelle puulle hivenen suotuisampi. Pieni epätasaisuus istutustiheydessä peittyy aikanaan eikä sitä juuri huomaa. Tasaantumisessa auttaa myös se, jos aitaa ryhdytään säännöllisesti leikkaamaan ulkopinnoiltaan. Samalla koko aita tuuheutuu ja tiivistyy.
Tuija-aidan istutukseen ja leikkaamiseen löydät lisätietoja täältä: https://muhevainen.fi/oppaat/havukasvit-ja-ikivihreat/tuija-aidan-istutus-ja-hoito/
Uudet taimet vanhassa aidassa vaativat aina tehostettua hoitoa. Tärkeintä on kastella taimen juuripaakku ja kasvualusta huolella ennen istutusta ja huolehtia riittävästä kasvelusta jatkossakin. Koko juuristoalueen pitäisi saada kosteutta koko syvyydeltään. Sama koskee niitä vanhoja puita, joiden juuria jouduttiin katkomaan kasvualustaa uudistettaessa.
Onnea urakointiin
t. Muhevaisen vastaustiimi
26.3.2025 klo 9:45