Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

89vgcx33

Anis

Kauan sitten otin isoäitini puutarhasta Vihdissä anis-kasveja. Ne olivat melko matalia. Istutin niitä Mikkelin lähellä olevaan pihaani. Vuosien saatossa ne levisivät ja kasvoivat pihani luonnonvaraisella alueella yli 1 m korkuisiksi. Alue oli aiemmin yhden hevosen laitumena kesäisin. Anikset tuottavat siemeniä, jotka kerään nykyään pois liiallisen leviämisen estämiseksi. Siemenkota on 2 - 2,5 cm pitkä. Mikähän lajike tämä voisi olla? Netistä löytyy mm. Pimpinella anisum, joka ehkä vastaa tätä. Suomalaisilla sivuilla löytyy anisruoho, joka on pieni, eikä muutenkaan vastaa omaa anistani. Missä vaiheessa siemenet tulisi kerätä ja miten käsitellä, jos niitä haluaa käyttää esim. teenä tai muussa ruoanvalmistuksessa.

IMG_1080.jpg
IMG_1081.jpg
IMG_1085.jpg
IMG_1086.jpg

20.6.2025 klo 10:04

0/3000

Kirjoita tähän...

0 / 3000 merkkiä

0/3000

Kirjoita tähän...

0 / 3000 merkkiä

Tämä on asiantuntijan vastaus.

Hei

Hienoa, että olet liittänyt kuvia mukaan. Niistä kasvi on aina helpompi tunnistaa.

Kuvien kasvi on saksankirveli, Myrrhis odoratus. Se on vanha yrtti- ja rohdoskasvi ja sen kaikki osat ovat syötäviä ja maistuvat anikselta tai lakritsilta.

Lehdet ovat miedomman makuisia ja sopivat salaatteihin ja yhteen muiden lehtivihannesten kanssa. Myös kukkia voi käyttää salaatteihin ja vaikkapa ruokien koristeluun. 

Vihreinä siemenkodat ovat kuin aniskarkkeja ja niitä voi napostella sellaisenaan. Kuivatut siemenetkin maistuvat hyvälle ja edistävät ruuansulatusta, joten niitä voi pureskella muutaman ruokailun jälkeen. Jauhettuna siemeniä voi käyttää jälkiruokien, kuten jäätelön tai omenapiirakan maustamiseen tai vaikkapa leipätaikinan tai munakkaan höystämiseen.

Juuri on voimakkaan makuinen ja sitä käytetään kypsennettynä useimmin yhdessä muiden juuresten kanssa. Esimerkiksi maa-artisokka, palsternakka ja peruna sopivat saksankirvelin makumaailmaan. Jos maku tuntuu kovin voimakkaalta, juurta voi käyttää raastettuna maustamaan kastikkeita ja kermaisia kastikkeita tai pataruokia.

Siemeniä voi siis käyttää sekä vihreinä että kypsinä. Jos halutaan säilyttää siemensatoa talveen, kannattaa antaa siemenpalkojen kypsyä kasvissa ennen poimimista. Poimimisen jälkeen niitä voi tarvittaessa kuivata hieman lisää, jotta palossa mahdollisesti vielä oleva kosteus ei homehduta niitä. Näin toimien ei ole niin tarkkaa, että poimii siemensadon juuri oikeaan aikaan.

 Terveisin Muhevaisen tiimi

Muhevainen logo

23.6.2025 klo 15:37