Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 18.6.2013 11:17

Kysymys: Ojan putkitus

Pihasuunnittelu

Moikka!

Kysyisin meidän isosta pihaojasta. Pihan perällä koko tontin pituudelta kulkee ällöttävä liejuinen n. metrin-kahden metrin levyinen oja. Etenkin keväällä siellä on paljonkin vettä ( n. puolen metrin-metrinkin syvyydeltä). Kesän aikana oja kuivuu, ja syksyllä täyttyy taas.

En tiedä mistä vesi siihen kerääntyy tai tulee. Haluaisinkin jollain tavalla eroon koko ällöstä ojasta. Pystyykö sen täyttämään vaan maalla? Vai pitäisikö sinne pohjalle jättää joku putki tai betoniputki vettä varten? Vai pitäiskö pohja vaan täyttää kivillä, ja maata päälle?

Varmaan vaikea sanoa näkemättä pihaa/ojaa ja tietämättä mistä vesi sinne tulee ja minne menee, mutta ajattelin kysyä kuitenkin. Siksi toisekseen reunukset rehottaa hirveesti ja kasvaa jos jonkun laista puskaa. Ja sammakot kutee vedessä.... YÖK.

Terv. Tanja

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos talo on asemakaava-alueella, pitää ojan putkituksesta sopia kunnan teknisen puolen kanssa. Heillä on suunnitelma, mistä vedet tulevat ja minne ne johdetaan. Heiltä saa myös luvan ja ohjeet täyttämisestä. Jos talo on haja-asutusalueella, pitää ensin keskustella naapurin kanssa, mitä ojalle tehdään. Yleensä kunnan ympäristöviranomainen auttaa tässä. Jos oja on niin iso, että sille on aikanaan perustettu ojakunta, kunnan kautta löydät ojakunnan puheenjohtajan. Kun lupa-asiat on hoidettu, ojan pohja kaivetaan auki, ja asennetaan arinasora. Sen päälle laitetaan riittävän iso putki ja sen päälle alkutäyttösora. Jos ojalla kuivatusmerkitys, rinnalle pitää asentaa salaoja. Varmista, että pihavedet pääsevät imeytymään salaojaan.

Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Ojan putkitus":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: