Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 11.4.2022 22:3

Kysymys: Niityn perustaminen

Pihasuunnittelu

Hei, meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30-40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viimekesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuunlomassa? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kaadettujen haapojen juuret tekevät hätäpäissään runsaasti juurivesoja, mutta jos ne jaksaa poistaa vuoden – parin ajan, näivettyvät ne ja vesottuninen lakkaa. Niittyhaaveita ei siis tarvitse haudata, mutta hieman toteutus voi siirtyä, ellei jaksa poistaa vesoja käsin, yksitellen.

Haavan juuret ulottuvat pitkälle. Myös elävät puut vesovat yllättävän pitkien matkojen päähän. Jos osa vesoista on tällaisia, tulee niitä jonkin verran jatkossakin esiintymään. Nekään eivät ole onneksi este niityn perustamiselle, mutta kitkentää täytyy säännöllisesti harrrastaa. Mutta sitä puuhaa riittänee puutarhassa aina, myös luonnonmukaisella alueella.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Niityn perustaminen":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kuinka eroon mesiangervosta?
Pihastamme osa on hyvin kosteaa (keväisin lähes veden alla olevaa) joen rantaniittyä. Niityn yksi osa on aivan kauttaaltaan täynnä mesiangervoa....
Niityn perustaminen
 Hei,haluaisin perustaa niityn kahteen erilaiseen paikkaan, toinen on ruoholuiska, joka viettää ojaan, jossa ei kesällä ole vettä. Alue saa...