Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 1.8.2016 14:18

Kysymys: Mikä viihtyy kivituhkan ympäröimänä?

Pihasuunnittelu

Mitä (puuvartisia) kasveja voisi istuttaa autopihalle, jossa on soraa ja kivituhkaa noin 60 senttiä, alla styroksit ja kaiketi salaojat? Paikkaansa odottavat rungollinen mustaherukka, pihajasmike ja Juhannusmorsian-ruusu. Toki kasveille pitäisi kaivaa multavat kuopat, mutta miten syvälle juuret ylettyvät? Styrokseihin asti ei saisi päästä. Isommilla kasveilla saisi trampoliinia maisemoitua. Entä pärjääkö mikään kasvi pelkässä kivituhkassa? Trampan alle pikkutalviota? Pärjääkö marjapensas ruukussa talven yli? Minkä kokoinen ruukun pitäisi olla? Kyse rungollisesta mustaherukasta.
Hämeenlinna, 
Kysymyksiä: 11 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kivituhkan ja soran ympäröimänä viihtyy oikeastaan mikä tahansa kasvi, kunhan multatila on riittävän syvä. Mainitsemasi 60 cm riittää kaikille pensaille ja isommille perennoille - vain puut vaativat syvemmän kasvualustan. Istutuskuopan multatilan tulee olla syvyyttään leveämpi.

Pelkkä kivituhka on kuitenkin liian tiivis ja kova kasvualusta, joten siihen on turha yrittää istuttaa mitään. Siemenrikkakasvit toki joskus voivat saada siitäkin jalansijaa ainakin hetkeksi. Periaatteessa kaikki kasvit tarvitsevat jonkinlaisen kasvualustan menestyäkseen; kivikkokasvit ja kuivan paikan niittykasvitkin vaativat vähintään sen 10 cm:n kerroksen.

Periaatteessa pikkutalvio kestää varjoakin, joten voisihan tuota halutessaan istuttaa trampoliinin alle. Ison alueen se vain peittää? Toki lapset haluavat usein leikkiä myös trampoliinin alla, joten sora tai leikattava nurmikko on tästä syystä suositeltavampi vaihtoehto. Tärkeintä kuitenkin että alusta on tukeva.

Marjapensas pärjää kyllä mainiosti talven yli ruukussa, kunhan kasvualusta ei pääse jäätymään ja keväällä muistetaan kastella heti kasvuunlähdön aikaan. Parasta olisi, jos ruukun voisi talveksi laittaa maahan suojaisaan paikkaan - tai nostaa viileään varastoon. Keväällä kannattaa leikata suhteellisen voimakkaasti, jotta juurakolla riittää voimia latvuston ja sadon tuottamiseen. Mitä kookkaampi kasvutila, niin sen parempi. Pienemmässä ruukussa täytyy olla tosi tarkka kastelun suhteen ja pitää myös latvustoa melko pienenä. Pienempää ruukkua on toki helpompi siirtää talvisuojaan. Kasvin voi istuttaa myös kiinteään astiaan/istutusaltaaseen/laatikkoon, joka on eristetty ja huolella salaojitettu.


 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Mikä viihtyy kivituhkan ympäröimänä?":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen Aarnisaarni antama (1.8.2016 15:40) kommentti

Kiitos hyvästä vastauksesta! Vain yksii asia mietityttää: Ulottuvatko pensaiden juuret liian syvään eli haittaavatko maarakenteita tai talotekniikkaa?Jäsenen päätoimittaja antama (3.8.2016 11:40) kommentti

Puiden juuret saattaisivat maarakenteita tai talon perustuksia vahingoittaa. Pensaiden juurilta ei siihen löydy riittävää kasvuvoimaa. Salaojaputkisto voi toki niidenkin juurista täyttyä, mutta eikös se routaeriste ole siinä välissä?
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Valkotupsukki
Yritän pelastaa valkotupsukkia. Jäljellä kaksi pientä lehteä, jotka ovat ok. Ilmeisesti viihtyy vähällä kastelulla. Mikä on i...
Kirjavan kiinanruusun kellastuvat lehdet
Minulla on kiinanruusu, siis 1 1/2 m puu ja kasvi pudottelee kellastuneita lehtiä talvella paljon ja lehdet ovat hyvin vaalean kirjavat - onkohan kyseessä lajio...
Kastajaviiniköynnös
Sain sattumien kautta itselleni melko kookkaan, mutta hieman ränsistyneen kastajaviiniköynnöksen. Kasvi on melko harvinainen täällä Suomessa...