Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 10.3.2014 9:52

Kysymys: Kuuset pensasryhmättä

Pihasuunnittelu

Hei! Pihamme länsinurkassa kasvaa kaksi noin kolmemetristä metsäkuusta. Nurkka on hieman ränsistyneessä kunnossa, ja haaveilen perustavani sinne siistin ja kauniin pensasryhmän. Ongelmani kuitenkin ovat nuo kuuset, jotka jäisivät väkisinkin pensasryhmän keskiosaan. Minkälaiset pensaat ja perennat kestäisivät kuusten läheisyyttä, kun käsittääkseni kuuset pintajuurillaan imevät maasta suurimman osan kosteudesta? Ja miten onnistuu perustan tekeminen näiden kuusten ympärille, onko niiden juuristo kovin herkkä ja viottuuko, jos ympärille lisätään multaa ja kaivellaan?

Toisaalta haluaisin luopua kuusista, koska ne ovat hiukan synkät ja surullisen näköiset. Mutta toisaalta noinkin kookkaat puut tuovat pihaan ryhtiä etenkin talviaikaan eikä sellaisia saa hetkessä uusia, jos päätös alkaa kaduttaa.
Kotka, 
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Vastaajana puutarhasuunnittelija Päivi Rahikka via Garden Oy:stä:

- Pintajuuristen kuusien luo kaivaminen voi olla hankalaa; pitää vain etsiä kohta, mihin saa tarpeeksi istutusleveyttä ja -syvyyttä. Yksi keino on tietenkin nostaa istutusalueen pintaa vaikkapa turveharkoilla tai muurikivillä; kuusi kyllä kestää vaikkapa n. 40 cm pinnankorotuksen!  Tällöin saat myös istutussyvyyttä, eikä istutukset tulevaisuudessakaan joudu kilpailemaan kuusen kanssa. Laita vielä suodatinkangas pohjalle ennen uutta multatäyttöä.

- Kaikki pienet angervot (Spiraea sp.) sopivat hyvin kuusen kanssa istutettuina, valkeakukalliset näyttävät aina freeseiltä vihreää vasten.

- Kuusista voi karsia alaoksia, jolloin vapautuu lisää valoa uusille kasveille.

- Hyvä vinkki kuusien kanssa:  muotoleikkaamalla saat niistä kauniit ja tiheät, kartionmalliset puut  (eivätkä näytä surullisilta...). Kuusi kestää mainiosti muotoleikkuuta!

Toivottavasti sait näistä apua!Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Kuuset pensasryhmättä ":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kuusiaidan alustan kattaminen ja myrkyttäminen
 Jatkokysymys kattamiselle: Jos rikkaruohojen myrkyttämiseen käyttää esim. Roundupia, kuinka tarkasti pitää varoa myrkyn joutumista kuu...
Vanhojen kuusien pelastaminen
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, n 10m kor...
Puiden suojaaminen tontin rakennusvaiheessa
Hei,Tonttimme koko on n.1300m2 ja se rajoittuu metsään takaosaltaan.Haluaisimme säästää joitakin komeita koivuja sekä kuusia tontin tak...