Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 31.10.2012 15:25

Kysymys: Koristepensaita polun viereen

Pihasuunnittelu

Hei!
Tahtoisin tietää mitkä pensaat/pensasmaiset kasvit sopisivat talon itäseinustalle n. 10 metriä pitkäksi riviksi? Kohdan päälle ei putoa talvisin lunta mutta valo-olot muuttuvat hyvinkin paljon siirryttäessä seinustan pohjoisosasta eteläpäätyyn. Toiveena olisi koristeellinen ja mahdollisesti tuoksuva laji, sillä alueen vierestä kulkee sisäänkäynnin polku. Alue on n. metrin leveä.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Onko kyseessä siis talon puoleinen seinusta? Muistathan jättää kivijalan ja multatilan väliin vähintään räystään levyisen tilan soralle. Kasvualustaahan ei saa laittaa rakenteisiin kiinni, ettei kosteus siirry sitä kautta rakenteisiin. Myös oikeat kallistukset on huomioitava. Lisäksi salaojan kunnossa pysymisen takia on istutuksia suunniteltaessa muistettava välttää syväjuurisia kasveja, jotka juurillaan saattaisivat täyttää ja rikkoa ko. putkistoa. Monet kasvit ovat myös herkkiä leviämään, joten juurimaton asentaminen kasvualustan ja sepelin väliin on suotavaa. Mutta mikäli olet ajatellut istuttaa kasvit polun toiselle puolelle, niin voit unohtaa nämä em. varoitukseni - ja kasvien valinnassa saat paljon "vapaammat kädet". Itäseinusta on muuten useimmille kasveille otollinen kasvupaikka, kunhan em. seikat sekä kosteuden riittävyys otetaan huomioon. Kasvien valinnassa on myös mietittävä kasvin korkeus täysikokoisena. Vai oletko ajatellut jotain leikattavaa aitaa/aidannetta? Voit istuttaa koko matkalle vain yhdestä lajista muodostuvan rivistön; esimerkiksi keiju- ja ruusuangervoista saisit helppohoitoisen, matalan ja kauniin pensasrivin. Tuoksua saisitte istuttamalla rivistön pikkujasmiketta (metsämansikan tuoksu ja keltainen syysväri). Myös kuunliljat kannattaa muistaa. Toki voitte valita myös jonkin matalamman pensasruusulajikkeen, mutta saattaisiko sitten piikeistä koitua haittaa ohikulkijoille? Näyttävämpi ryhmästä toki tulisi jos voisit yhdistää siihen muutamaa eri kasvilajia; eri korkuiset, väriset tai lehtimuodoltaan vaihtelevat kasvit tuovat eloa ryhmään. Pohjoispäätyyn voisi korkeutta tuoda vaikka kartiovalkokuusi tai timanttituija, alle tuiviota tms. Eteläpäätyyn taas istuttaa vaikkapa syreenin, pihajasmikkeen tms. Jos leikkausintoa piisaa niin aroniastakin saisi näyttävän aidanteen ja syksyllä upean punaisen syysvärin. Paikasta ja ympäristöstä, kokotoiveista ja hoidon tarpeesta riippuu niin paljon, että yksilöllisemmän ehdotuksen antaminen on vaikeaa. suosittelen tutustumaan Kasvikortistomme valikoimaan ja etsimään sieltä juuri tähän kohteeseen sopivia kasveja.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Koristepensaita polun viereen":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Koristepensaiden leikkaus
Hei, voiko ruusu ym.. pihan koristepensaita  leikata alas raivaus sahalla, vai onko parempi käyttää perinteisiä pensas saksia. ...