Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 17.2.2015 11:11

Kysymys: Kiinanlaikku, japaninlaikku, alppikärhö samassa lootassa

Pihasuunnittelu

Istutuimme kesällä 2013 terassia vasten paahteeseen istutusaltaaseen kolme köynnöstä. Sen viereen kiinanlaikun, keskelle japaninlaikun ja toiseen päähän viime kesänä alppikärhön. Altaan leveys on noin 45, pituus 230 ja korkeus 35 senttiä. Kiinanlaikku selvisi talvesta, mutta ohuimmat versot paleltuivat. Kärhön istutin niin syvään kuin pystyi. Kuitenkin allas on kokonaan maan pinnan yläpuolella, ja siinä näyttää olevan jäätä jonkin verran, joten jääpoltetta varmaan on.

Ajatuksena oli, että köynnöksistä tulisi pergolatyyppinen suoja terassille ja naapuriin omaa rauhaa, mutta menestyvätkö kasvit tuossa pienessä altaassa?

Yksi vaihtoehto olisi siirtää ne kehikkoineen lähemmäs rajaa maatasoon. Rajalla on valkoista pihasyreeniä noin metrin välein, mutta siitä ei suojaa/omaa rauhaa ole vielä pitkään aikaan. Naapurin olohuoneen ikkunat ovat suoraan meidän pihalle. Elleivät nuo sovellu, mitä suht nopeakasvuista siihen voisi ajatella? Paikka on paahteinen, osin puolivarjoinen.
Hämeenlinna, 
Kysymyksiä: 11 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Istutusallas on kookas ja multatilaa melko mukavasti. Syvyyttä toki saisi olla hieman enemmän. Hieman jäimme kuitenkin miettimään, miten altaan salaojituksesta on huolehdittu? Pinnalla oleva jää saattaa kertoa siitä, että kasvualustassa oleva vesi on jäätynyt (heikko salaojitus; vesi tukehduttaa ja jäätyessään katkoo juuria -> kasvi kärsii ja kuolee). Toki se saattaa olla vain pinnalle myöhemmin kertynyttä ja jäätynyttä vettä.

Periaatteessahan monivuotiset kasvit menestyvät istutusaltaissa hyvin, kunhan kasvutilaa on riittävästi eikä kasvualusta pääse jäätymään talven aikana. Onko kyseessä puinen istutusallas? Onko seinät eristetty? Esimerkiksi styrokslevy tai kuplamuovi seinissä pitää pakkasta kauempana talvella. Kannattaa vielä suojata vaikka havuilla ja lisätä lunta kerros päälle.

Puu istutusaltaan materiaalina ei kenties ole kovin pitkäikäinen (onko mullan ja puun välissä suojamuovi?). Toisaalta, jos saatte köynnöksenne menestymään siinä seuraavat 4-6 vuotta, niin voitte siirtää koko 230 cm pitkän juurakkopötkön sellaisenaan syreenien edustalle kasvuaan jatkamaan - ja pystyttää uudet kehikot siihen!

Voitte antaa köynnösten olla näin, kunhan pyritte varmistamaan niiden talvenkeston (talvisuojaus). Mikäli epäilette liian heikkoa salaojitusta, niin suosittelemme uudelleenistutusta. Katsokaa, että liika vesi pääsee valumaan pois, lisätkää pohjalle lecasoraa ja pistäkää samalla eristettä seiniin. Periaatteessa noiden köynnösten pitäisi menestyä tuossa istutusaltaassa; mutta vielä varmemmin ne kenties menestyisivät maatasossa.

Vinkki: Istutusaltaan voi tehdä pohjastaan avoimeksi, maata vasten olevaksi kehikoksi. Silloin ei ole ongelmaa liikakosteudesta tai liian matalasta syvyydestä. Se kannattaa perustaa sorapohjalle, jolloin maakosteus ei niin pahasti nouse vahingoittamaan puurakenteita, liika vesi imeytyy maahan ja isompien kasvien juuretkin pääsevät tunkeutumaan syvemmälle perusmaahan.Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Kiinanlaikku, japaninlaikku, alppikärhö samassa lootassa":
Jäsenen Aarnisaarni antama (20.2.2015 13:50) kommentti

Kiitos vastauksesta, joka oli erinomattainen!Allas kestopuuta, ei eristeitä, alta auki muutoin paitsi epämääräisiä pellin kappaleita erottamassa hieman alla olevasta sorasta ja styrokseista, joihon juuret tai multa eivät saisi päästä.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: