Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 24.6.2015 11:38

Kysymys: kasviallas kivistä

Pihasuunnittelu

Teimme pihamme reunakivistä altaan koko 6 x 1,6metriä, syvyys maan pinnasta noin 50 cm.
Tarkoitus on helpottaa eläkepäivien puutarhanhoitoa. Olemme ajattelleet kasvattaa siinä salaattia ja maustekasveja, mutta joukkoon mahtuu myös kukkaisa.
Mitkä kukkset olisivat suositeltavia, niin, että kukkasista olisi iloa koko kesän? Voinko jonnekin nurkkaan laittaa saniaisen, vai tuleeko ongelmia sen leviämisen kanssa? Allas on etelänpuolella ja lounais-suomessa.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Saniainen pyrkii leviämään kasvualustassa voimakkaasti, joten sen kasvutila kannattaa ainakin jollakin tavalla rajata. Sama pätee kuitenkin moniin muihinkin, monivuotisiin kasveihin. Voisitte ehkä jakaa alueen hyötykasvien ja  yksivuotisten kukkien - sekä monivuotisten kasvien kesken? Mikäli haluatte kasvattaa kaikkia sekaisin, niin varautukaa taisteluun juurakoiden kanssa. Monivuotisetkin kasvit hakeutuvat mielellään möyhennettyyn ja säännöllisesti kasteltuun (hyötykasveille tarkoitettuun) kasvualustaan.

Toki hyötykasvien keskellä voi kasvattaa kesäkukkien ohella myös hieman vähemmän voimakkaasti leviäviä sekä matalajuurisempia kasveja. Esimerkiksi kärhö kiipeämässä tukikehikkoon sopii mainiosti hyötykasvien keskelle - ja samettiruusut ja kehäkukat houkuttavat tuhohyönteiset luokseen. Altaan reunoille leviämään sopivaa maanpeitekasvia (sammalleimu?) jne. Mielikuvitus käyttöön; reunoille ja päihin monivuotista (vaikka erilliseen, juurimatolla tms. rajattuun "altaaseen") ja aukkopaikat hyötykasveille/kesäkukille!

Olettehan huolehtineet altaan hyvästä salaojituksesta? Se on tärkeää kasvien viihtymiselle.Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / kasviallas kivistä":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Nurmikko vaaleanvihreää...
Hei.Laitoimme viimekesänä nurmikon pihaan, täytemaata(kivistä multaa) 30-80cm ja päälle multaa 10-30 cm. Nyt nurmikko on tosi vaaleanvihre&#...
Mikä näkösuojaköynnös saisi lehdet aikaisin keväällä?
Onko olemassa sellaista näkösuojaköynnöstä, joka saisi lehdet jo aikaisin keväällä? Köynnös tulisi aurinkoon e...
Piha uuteen kukoistukseen
Hei.Olemma muuttaneet viime vuoden maaliskuussa paritaloon, jossa on metsämainen tontti.Se on pohjois-etelä tontti jossa talon edessä on nurmikkoa ja talon...