Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 26.4.2016 21:50

Kysymys: Kartiovalkokuusi, kääpiövuorimänty ja kevätatsalea aurinkoiselle paikalle peltomaahan?

Pihasuunnittelu

Hei,tonttimme on vanha viljapelto (melko savinen maa) ja todella aurinkoisella paikalla: tontti on etelään päin, puita ei ole ja aurinko porottaa koko päivän. Talosta tulee ainoa varjo pihallemme.Haluaisimme istuttaa talon päätyyn terassiaidan eteen jotain kasvillisuutta. Tällä hetkellä suunnitelmissa olisi istuttaa kartiovalkokuusta, kääpiövuorimäntyä ja kevätatsaleaa jonkin näköiseksi suojaksi, ettei terassin alle ole suoraa näköyhteyttä ja kasvit voisivat samalla suojata hieman itse aitaakin. Hieman korkeuseroja kasveissa voisi olla, ettei tulisi ihan tasapaksu istutus, mutta myös jotain lehtevyyttä ja väriä olisi kiva saada havujen keskelle.Kysymys kuuluukin, kestävätkö nämä kasvit paahdetta ja mahdollisesti myös kuivuutta (kesästä riippuen!) miten hyvin? Ja tulevatko toimeen keskenään? Jos nämä ovat huonoja vaihtoehtoja meille niin, mitkä sopisivat pihallemme paremmin?
Kysyjä Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ajattelemanne kasvit ovat kauniita, mutta kyseiseen kohtaan hieman haasteellisia. Kääpiövuorimänty menestyisi paahteisella paikalla ja kestäisi kuivuuttakin - mutta se ei oikein pidä savimaasta. Sama ongelma on kevätatsalealla ja kartiovalkokuusellakin; ne viihtyisivät paremmin tuoreessa kasvualustassa. Kartiovalkokuusen vaaleanvihreät versot ovat lisäksi keväällä hyvin herkkiä ruskettumaan auringossa ja tarvitsisi huolellisen kevätsuojauksen. Toki jos kunnostatte ja kevennätte terassinreunan kasvualustan hiekalla ja havurodoturpeella, sekä suojaisitte kuuset kevätauringolta, niin eivätköhän nämäkin kasvit viihtyisi. Yleensä muuten savipitoinen maa pidättää kosteutta hyvin, joten kenties se kuivuus ei kuitenkaan hyvin perustetussa penkissä ole ongelma kuumanakaan kesänä. Osuuko talon varjo mihinkään aikaan päivästä tähän suunniteltuun kasvupaikkaan? Jos osuu, niin tilanne on paahteen suhteen huomattavasti parempi!

Oletteko tutustuneet Kasvikortiston käyttöön? Kun laittaa hakukriteereiksi esimerkiksi aurinkoisen paikan ja  alle 1,5 m pensaat saa mm. erilaisia ruusuja ja angervoita; 102 vaihtoehtoa. Miettikäähän näitä vaihtoehtoja. Yksi erityisesti savimaassa ja auringossa viihtyvä olisi muuten  pesäkuusi, pensaista rusopajuangervo.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Kartiovalkokuusi, kääpiövuorimänty ja kevätatsalea aurinkoiselle paikalle peltomaahan?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: