Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihasuunnittelu aihealue Seuraava
pvm: 21.4.2014 10:32

Kysymys: Hakkuuaukiosta puutarhaksi

Pihasuunnittelu

Moi,

Olen ostanut hehtaarin tontin joka on nyt hakkuuaukiona. Tiedettävästi jossain syvyydessä hakkuujätteen ja pintakerroksen alla pohjalla on kalliota. Minkälaista maata tontille kannattaisi ajaa jotta omenapuut, koristepensaat ja perennat menestyisivät tulevassa puutarhassa? Paljonko maata pitäisi olla kallion päällä jotta esim Terijoen salava kasvaisi?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Heleen

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Nyt sinulla on mahdollisuus perustaa puutarhasi hyvin. Pohjatöiden oikeanlaista tekemistä ei voi liikaa korostaa, vaan kasvualustan oikea laatu ja svyys toimivat perustana tulevan puutarhan koko kukoistukselle ja kasvulle. Jotta kaikki tärkeät asiat tulisi huomioitua (mm. sadevesien ohjaus), niin suosittelemme ottamaan avuksi maanrakennuksen ammattilaisen. Joka tapauksessa tulet tarvitsemaan koneellista apua kasvualustan muokkaamisessa ja maanpinnan muotoilussa. Tässä kohtaa kannattaa puutarhaan satsata.

Lisämaan laatu riippuu pohjamaasta, johon se sekoitetaan; kevyttä kasvualustaa vahvistetaan savipitoisella mullalla - ja toisinpäin. Joka tapauksessa lisämaan tulee olla valmiiksi lannoitettua ja kalkittua - ja se tulee sekoittaa hyvin pintamaahan. Valmiista kasvualustasta voi teettää myös viljavuustutkimuksen, jotta sen tuleva lannoitus ja kalkitus saadaan optimaaliseksi. Mikäli hankit lannoittamatonta ja kalkitsematonta multaa (esim. peltomultaa), niin lopullisen kasvualustan lannoitukseen ja kalkitukseen pitää kiinnittää erityishuomiota. Kasvimaalle ja tuleville istutusryhmille kannattaa suosilla hankkia rikkaruohotonta valmismultaa.

Kasvualustan paksuus riippuu tulevasta käytöstä - ja kasveista. Isoja puita varten tulee kasvualustan paksuus olla metrin verran, pensailla ja isoilla perennoilla puolisen metriä, pienemmillä riittää vähemmän - mutta mitä enempi, sen parempi. Myös pohjavesien kulkua helpottava, ilmavampi kerros voi olla kallion päällä tarpeen. Kallio voi aiheuttaa kasvualustaan myös kosteampia kohtia, mikäli vesi jää joihinkin paikkoihin makaamaan.

VINKKI: Mieti myös, voisiko kalliota jostain kohtaa paljastaa; se on tyylikäs elementti, jota ei voi puutarhaan ostaa!

 Arvostele vastaus kysymykseen "Pihasuunnittelu / Hakkuuaukiosta puutarhaksi":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: