Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakennukset aihealue Seuraava
pvm: 5.3.2011 18:21

Kysymys: koristekaivo

Piharakennukset

OLEN AIKEISSA TEHDÄ KORISTEKAIVON KAIVONRENKAAN PÄÄLLE.KAIVONRENKAAN HALKAISIJA ON 120 CM. PALJONKO PITÄÄ OLLA KUUSIKULMION SIVUN PITUUS ETTÄ RENGAS MAHTUU SISÄLLE? KIITOS ETUKÄTEEN
Kysymyksiä: 168 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos oikein laskin niin 120 cm betonirenkaa ympärille saa tehtyä kuusikulmion, jonka sisempi sivun pituus on 1,386 m. Pitää huomata, että rengas on varmasti pyöreä. Aina joskus syntyy vahinkoja. Oikea vastaus on ilmoittamani mitta jaettuna kahdella, eli 69,3 cm. Aina kannattaa miettiä lopputulos mittasuhteiden osalta, ja vasta sitten julkaista se. Anteeksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakennukset / koristekaivo":
Jäsenen Halpakorjaus antama (5.3.2011 18:56) kommentti

Pythagoraan lausetta apuna käyttäen voi laskea.

neliöjuuri 3:sta = 1 jaettuna x   x= 60 jaettuna neliöjuuri 3:sta

20 x neliöjuuri 3 =  n. 69 cm eli vähän pelivaraa = 70 cm

Vastaus on 70 cm!

Jäsenen Monta antama (5.3.2011 19:47) kommentti

Nyt on halvalla elämänsä tilaisuus ja käyttää Pythagoraan lausetta, joten laskepa ja auta kysyjää mäessä. Samallahan minäkin ja monta (pienim) muuta oppii.

Kiitos!

Opinpahan tuosta, joten annetaan kaavakin kysyjälle:

sivun pituus = kaivon renkaan halkaisija jaettuna neliöjuuri 3:lla ja neliöjuuri 3 likiarvona on tietenkin 1,732 riittävällä tarkkuudella ts.

sivun pituus = kaivon renkaan halkaisija jaettuna 1,732 riittävällä tarkkuudella.

Huomaapa, että sivun pituus on se sisäpuolen sivuosan pituus ja tietenkin riippuen tilanteesta kannattaa panna halkaisija muutaman millin suuremmaksi todellisuudesta tai sitten ei.

Jäsenen Halpakorjaus antama (6.3.2011 9:19) kommentti

Lisäbonuksena vielä lahjoitan tiedonjyväsen kysyjälle: jiiri sahataan 120 asteen kulmaan. Näin kaivosta tulee nimenomaan koristekaivo, eikä mikään saumoistaan irvistelevä harakanpesä.Tämäkin voidaan laskea matemaattisesti geometrian eli mittausopin avulla.

Jäsenen Halpakorjaus antama (6.3.2011 10:59) kommentti

Jo tuo neliöjuuri 3:n likiarvon epätarkkuus aiheuttaa sen että laskutulos voi laskijasta riippuen poiketa "jonkin verran" :)


Mutta kyllä tuon sivun sisämitta 70 cm on aivan riittävän tarkka. Tällä minun laskemallani mitalla tulee onnistunut koristekaivon kansi.

Jäsenen Pm antama (6.3.2011 11:30) kommentti

Alkuperäinen vastaus on ihan hyvä. Saa olla kaivonrengas melkoisestikin soikea mutta varmasti mahtuu.

Jäsenen nakertajax antama (6.3.2011 19:23) kommentti

Pm, tuo oli päivän parhaimmistoa! ;-)

Jäsenen majatalo antama (6.3.2011 21:41) kommentti

Missä ne mitat on, vai tarkoititko asiantuntijaa, sitä joka antoi oikeat mitat.

Jäsenen Pete antama (6.3.2011 22:46) kommentti

Onpahan taas avuliaisuutta jaossa kyselijälle. Palstalaiset osaavat nokitella toisilleen ja tuntevat toistensa knopit, mutta taitaa aloittaja kaivaa korvantakusiaan entistä syvemmältä. No, sehän on toisten mielestä tämän palstan tarkoituskin...Monelta suunnalta voidaan tuo laskelma "kaavoittaa", itse olen tottunut kuusikulmioissa ottamaan 30 asteen tangentin pohjaksi, ja kertomaan sen säteellä. Tämä tuplana on sitten sivun pituus eli sisämitta minimissään. Tässä tapauksessa juuri edellä esitettyä luokkaa, eli 0,693m. Rengasvalun toleranssit ja rakennelman liikkumavarat huomioiden en tosiaan lähtisi toteuttamaan sitä 70 senttisenä, vaan lisäisin vitosen nokkiin.Virallinen vastaaja on ottanut vielä paremmat turvamarginaalit käyttöön, kun on ottanut kertoimeksi kakkosen.

Jäsenen Pete antama (6.3.2011 23:32) kommentti

Mitä lisäarvoa tuostakin taas tuli? Toin vain esille, että toisellakin tavalla päästään samaan lopputulokseen. Aivan sama, miten sen laskee. Eikös tarkoitus olisi kuitenkin saattaa kysyjälle tiedoksi oikeansuuntainen vastaus?Jos tästä halutaan tehdä räksyttäjien palsta, niin jatketaan sitten näin. Minun kokemuksellani ei edes leipääntyneet ja eläkkeelle ennenaikojaan potkitut kunnanvirkamiehet ole pystyneet tuonlaiseen katkeruuteen, saati sitten tavalliset alantallaajat. Mikähän on se voima, joka pistää ne näppäimet heilumaan, vaikkei itse asiaan olisi mitään lisättävää?

Jäsenen Halpakorjaus antama (7.3.2011 7:32) kommentti

Siis minun vastaukseni 70 cm oli aivan oikea. Ja 6-kulmion sivut sahataan 120 asteen jiiriin. Nämä ovat oikeat tiedot.

Jäsenen Monta antama (7.3.2011 9:38) kommentti

"Siis minun vastaukseni 70 cm oli aivan oikea."Ei ollut, sillä siinäkin on kaksi päätä kuten makkarassakin etkä toisaalta puhunut jiireistä mitään, joten lhyeksipä tulee, kun noudattaa noita sinun ohjeitasi.Ja rautalankaa: Siis tulee ainakin noin kahden jiirin verran liian lyhyttä kamaa. Toivottavasti kysyjä ei noudata halpoja ohjeita, sillä taas kalliksi tulee. Eiku kaupasta uudet tarvikkeet ja pätkityistähän saa ilmaista polttopuuta, jos ei ole kestopuuta.Eiköhän tuo jiiriasia ole sen koristepuusepän itsensä taiteeseensa suunnittelema asia, sillä sehän saattaa olla käänteisenäkin tai miten vain.Sanottakoon vielä, kun joku ajaa trollikallaan sinne jätevesikaivolle koristeita tekemään, niin kannattaa huomata, että tuo tangentti 30 astetta on hyvin helppo muistaa ts. ei tarvitse muistaa mitään: ottaa/värkkää ensin neliöjuuren kolmesta (3) ja sen jakaa heti kolmella (3), niin siinä se on se tangentti 30 asteesta. Ei tarvita muistaa/tietää tangenteista mitään. Yksinkertaista!


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: