Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakennukset aihealue Seuraava
pvm: 16.5.2017 0:5

Kysymys: Autopaikka

Piharakennukset

Taloyhtiössämme on kolme pientalohuoneistoa. Jokaisella huoneistolla on oma autokatospaikka. Lisäksi yhtiöllä on kaksi lisäpaikkaa vieraskäyttöön. Yhtiöömme muuttanut pariskunta on hankkinut muuton jälkeen toisen auton ja vaatii toista vieraspaikkaa kakkosautolleen. Tällöin vieraille ja korjausmiehille jäisi vain yksi autopaikka. Autopihamme on niin pieni, että A:n autolle ei jää kunnon kääntöpaikkaa, kun molemmat vieraspaikat ovat käytössä. Tällöin A:n auto pitää peruuttaa kadulle, jotta se päässee lähtemään. Kahden muun autot voidaan kääntää ajopihalla, vaikkei kääntöpaikka ole käytettävissä. He ovatkin antaneet suostumuksensa sille, että kahden auton omistaja saa ottaa lisäpaikan vieraspaikalta. yhtiön ulkopuolinen isännöiktsijäkin on sitä mieltä, että taloyhtiön pitää tarjota autopaikka sitä tarvitsevalle. Voiko yhtiön osakkaan toisen auton tarvitsema paikka syrjäyttää A:n oikeuden saada turvallisesti kääntää autonsa ajopihalla? Huoneistoissa käy toisinaan useita vieraita samanaikaisesti ja lisäksi korjausmiehiä autoineen. Kun B:n kakkosauto vie yhden paikan ja vieras auto toisen, A:n autolle ei jää kääntöpaikkaa. Miten taloyhtiön pitäisi tässä tilanteessa toimia, jotta A:n oikeudet turvalliseen kääntymiseen säilyvät?  

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos autopaikat ovat yhtiön hallinnassa niiden käytöstä ja luovuttamisesta osakkaiden ja asukkaiden käyttöön päättää yhtiö, käytännössä hallitus ja isännöitsijä. Autopaikkojen luovutuksessa on noudatettava asukkaiden yhdenvertaisuutta. Lähtökohtaisesti kaikille autopaikan tarvitsijoille on ensin luovutettava käyttöön yksi autopaikka ja jos paikkoja jää tämän jälkeen yli, niitä voidaan vuokrata kakkospaikoiksi. Kun yhtiöön muuttaa uusi asukas, joka tarvitsee itselleen autopaikan, tulee tällöin kakkospaikka irtisanoa ja luovuttaa tälle ykköspaikkaa tarvitsevalle. Voit tiedustella taloyhtiöltä mikäli talon reunustalle voisi asentaa peruutusta auttavan peilin, joka laajentaisi näkyvyyttä pihalta tielle peruutettaessa tai vaihtoehtoisesti alkaa peruuttamaan pihalle, jotta pääset ajamaan pois kääntämättä autoa. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakennukset / Autopaikka":
Jemina Timonen
Helsinki, Suomi
Lakimies
Jäsenen J4471191128 antama (17.5.2017 15:33) kommentti

Yhtiön vieraspaikkoja ei ole vjuokrattu. B. on vaatinut vieraspaikkaa itselleen, koska heillä on kaksi autoa. Voiko siis A. samoin saada toisen vieraspaikan käyttöönsä, jotta voi kääntää auton normaalisti pihassa?Jäsenen wesmo antama (19.5.2017 12:17) kommentti

Voisiko nuo paikat järjestää uudelleen jos se auttaisi A:n ongelmassa. Jäsenen Tasapuolisuutta  antama (11.8.2017 8:30) kommentti

Vaihtakaa A:n ja B:n autokatospaikat keskenään. Koska B on saanut käyttöönsä vieraspaikkaan, joutaa hän vastineeksi peruuttelemaan kadulle katospaikastaan. 
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: