Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihan pinnat ja rakenteet aihealue Seuraava
pvm: 17.9.2014 10:36

Kysymys: Tien pinnoite

Pihan pinnat ja rakenteet

Hei, meillä on noin 50 metriä pitkä tie. Tien pinnoite on nyt sorakiveä. Tiessä on pieni mäkinousu ja mutka. Nykyinen pinnoite on hankala hoitaa, koska sorat vierivät mäkeä alas ja talvella sorakiveä on lumitöiden seurauksena nurmikolla. Kostena kesänä tien läpi kasvaa roskakasveja. Nykinen tie ei ole kovin liukas talven aikana, koska sorakivet estävät jonkin verran liukkautta. Tämän liukkauden eston huomioiminen olisikin tosi tärkeää. Mikä olisi paras pinnoite tällaiselle tielle?


Nimimerkki: Ei liukasta mäkeä

Yst. terv. Aira Mujunen
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Asfaltti takaisi tiellenne kestävimmän ja huoltovapaan pinnoitteen; talvella tosin voi joskus hiekoittaminen olla tarpeen. Tien pintarakenne voidaan toki tehdä myös kalliomurskeesta ja sorasta käyttäen kerroksittain pienenevää raekokoa (karkea murske asennetaan pohjalle ja pienirakeisempi pinnalle. Pohjalle asennettava suodatinkangas estää kasvuston muodostumisen tielle).  Tasainen ja pitkäikäinen pinta edellyttää murskeen tiivistämistä maantiivistäjällä tai jyrällä.

Huom! Päällystettä tehdessä tulee huomioida myös veden poisjohtamisen edellyttämä kaltevuus ≥ 2 % (1:50), joka osaltaan vaikuttaa tien ikään sekä jään muodostumiseen talvella.

Liikennealueen päällysteen osat:

• pintakerros (asfaltti, kiveys, laatoitus yms.)

• kantava kerros

• jakava kerros

• suodatinrakenne.

 

Suoratinkangas: http://www.rakentaja.fi/jasentukku/rakentaminen/maanrakennuskankaat/3666/

Kiviainekset: http://www.rudus.fi/tuotteet/kiviainekset/murskeetArvostele vastaus kysymykseen "Pihan pinnat ja rakenteet / Tien pinnoite":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

RUUSU-EXPERTIT HUOMIO!!
Nyt haastan kaikkia ruusuista tietäviä tai pitäviä pohtimaan ja kertomaan, mikä ruusu vastaisi parhaiten seuraavia tarpeita:Tarkoitus olisi perus...
Mikä kuka ?
Tien vieressä oli tämä kuka, jota en ole aikaisemmin nähnyt luonnossa. Olisiko puutarhasta karannut? Pirkanmaa, vyöhyke II ...