Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihan pinnat ja rakenteet aihealue Seuraava
pvm: 25.6.2014 15:52

Kysymys: sileäpintainen moderni istutusallas

Pihan pinnat ja rakenteet

Hei!

Nykyään näkee paljon istutusaltaita jotka ovat pinnaltaan maalattuja tai rapattuja. Teimme itse altaan lecaharkoista liimaten jonka tasoitimme ja maalasimme sokkelimaalilla. Altaan pohjalla on sepeliä ja altaan sisäpinnalla patolevyä. Allas on nyt 2v vanha ja pintamaali halkeilee "saumoista". Miten allas kannattaisi kunnostaa, tai mitä teimme väärin. Haluaisimme tehdä pihallemme lisää altaita, mutta jos tällainen vaatii kunnostutsta muutaman vuoden välein joku on pielessä. Miten ja mistä tällaisia moderneja altaita kannattaisi tehdä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Saumojen halkeilu kertoo, että kosteus pääsee maasta nousemaan harkkorakenteisiin - ja pakkasten tullessa vesi jäätyy ja saa saumojen maalipinnat halkeilemaan. Kuinka teitte altaan pohjan? Altaan alle tarvitaan kunnon perustukset (vähintään routaeristys ja kerros tiivistettyä hiekkaa), jotta kosteuden nousu harkkorakenteisiin saataisiin estettyä. Toki jos haluatte säilyttää kasvien yhteyden perusmaahan, niin siinä tapauksessa haitta on vain hyväksyttävä - ja uusittava maalipinta muutaman vuoden välein. Haittahan on lähinnä kosmeettinen.

Onko muuten sisäpuolen patolevy niin tiiviisti, ettei kasvualustan kosteus pääse mistään kohtaa harkkorakenteeseen? Yksi tapahan on vuorata koko allas allasmuovilla ja tehdä pohjaan reikä (ja siitä poistoputki muurin läpi) sadeveden poistumista varten. Altaan pohjalle salaojitukseksi reilu kerros lecasoraa, sen päälle suodatinkangas - ja sitten hyvää multaa ja kasvit (huomioikaa multatilan syvyys kasveja valitessanne; suurilla perennoilla väh. 50 cm).Arvostele vastaus kysymykseen "Pihan pinnat ja rakenteet / sileäpintainen moderni istutusallas":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Nostetaanko pihlajaa?
Istutin viime syksynä pihlajan autopihalle aidan viereen, johon tehtiin kapea (leveys 50-60 cm, pituus 3-4 m) istutusallas kyllästetystä puusta. Sitten lop...
Rytmitys ja kasvien valinta
Rakennamme kotia tontille jonka ulkomitat ovat noin 22x40 metriä. Rakennus on L:n muotoinen ja etelään suuntautuvan sisäkulman tulee peittämä...