Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihan pinnat ja rakenteet aihealue Seuraava
pvm: 16.4.2013 13:57

Kysymys: Männyn juurien peittäminen

Pihan pinnat ja rakenteet

Rivitalomme pihassa on selkeästi matalampi alue, johon vesi kerääntyy ikävästi, ja matalan  alueen keskellä jököttää korkea mänty. Ajatukseni oli, että tasoittaisimme pihaa laittamalla matalalle alueelle soraa ja päälle multaa. Onko tuolloin jätettävä männyn kohdalle soraton alue? Kuinka pitkälle saakka männyn rungosta? Miten ehdottaisitte, että tuo kannattaisi toteuttaa - joku kehikko ympärille?  Samalla kysyn, kannattaako mielestänne laittaa matalalle alueelle levitettävän soran ja mullan väliin kangas, vai pärjääkö sellaisenaan? Päälle on tarkoitus kasvattaa vain nurmikkoa.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Maanpinnan nostaminen puun ympäriltä on aina melko hankala ja riskialtis operaatio. Ison männyn juuret ovat onneksi jo luontaisen kasvutapansa ansiosta syvällä, joten se kestänee kohtalaisesti maanpinnan täyttöä.

Et kuitenkaan maininnut kuinka paljon olette ajatelleet maata nostaa?
Yli 20 cm:n korotus juuristoalueella johtaa vähitellen puun kuolemaan, ellei täytön yhteydessä tehdä erityistoimenpiteitä - alle 20 cm:n täytön mm. mänty kestää melko hyvin.

Puun ympärille ei tarvitse mitään varsinaista kehikkoa tehdä, mutta kivelle se kuitenkin kannattaa jättää rungon hengittämisen ja liiallisen kosteuden estämisen takia. Täyttöä aloittaessa puun ympäriltä voidaan poistaa nurmikko ennen täytemaan levittämistä. Juuriston hapensaantia voi parantaa levittämällä kevytsoraa täytön alimpaan osaan. Matala täyttö tehdään karkealla ja ilmavalla soran ja mullan (60/40 %) sekoituksella - savipitoista maata ei saa käyttää huonon ilman- ja vedenläpäisykyvyn vuoksi. Läpäisevää maa-ainesta tulee ulottaa koko juuristoalueelle.

Minkälaista maata täyttöalueella on? Veden kertyminen kertoisi nimittäin myös melko tiiviistä maanlaadusta. Ilmavan täyttömaan lisäksi maanpintaa voisi koittaa rikkoa ennen täyttömaan levittämistä - ettei valumavedet jää makaamaan sinne täyttömaan alle... Mitään suodatinkangasta emme katso tarpeelliseksi laittaa. Halutessasi voit toki rajata nurmikon ja puun ympärillä olevan kivetyksen.

Yli 0,5 m korkeammat täytöt kannattaa jättää suosilla ammattitaitoisen viherrakentajan tehtäväksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Pihan pinnat ja rakenteet / Männyn juurien peittäminen":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Havunneulaset
Mihin voi laittaa suuren määrän havunneulasia? (männyn)...
Siperianhernepensas
Hei, päätin leikata pihamme pitkäaikaisen siperianhernepensasaidan alas tänä keväänä. Leikatessani...
Villiruusun leikkaaminen
Mökkipihallamme kasvaa ns orjanruusuja,kukat ovat yksinkertaisia ja varret usein heikosti haarovia.Voiko niitä leikata ja mihin aikaan vuodesta?.Ne leviäv&...
Luumun ja kirsikan juuriversot
Hei! Haluaisin istuttaa kirsikkapuun tai luumupuun. Onko lajikkeita, jotka eivät leviä juuriston avulla? Siis ei putkahtele uusia versoja pitkin nurmikkoa. Mite...
Männyn leikkaus
Voiko mäntyä leikata kuten kuusta? Voiko mäntyä leikata muotoon tai vaikka kuusiaidaksi? Entä miten männyn saa tuuheammaksi?...
Kuorikkeen puulajikkeen merkitys
Hei,onko väliä käyttääkö kuusen vai männyn kuorta katemateriaalina?Kuusta saisi sahalta ilmaiseksi, männystä pitää...
Orkidean tuholaiset
Hei.Ostin muutama päivä sitten Phalaenopsis-orkidean ja eilen huomasin että orkideassa on jokin tuholainen. No selviteltyäni asiaa tulin siihen tuloks...