Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihan pinnat ja rakenteet aihealue Seuraava
pvm: 20.2.2014 17:43

Kysymys: liuskekivilaattojen sammal- tms.sauma

Pihan pinnat ja rakenteet

Talon edessä (länsipuolella) on liuskekivilaatta-alue, n. 6x18 m. Se on koottu 1960-luvun lopulla. Saumaan on aikoinaan kylvetty jotain nurmiheinää ja valkoapilaa. Perustus on luultavasti suoraan mullan päälle ajettua hiekkaa, n. 10-15 cm.Vuosien kuluessa saumoihin on pesiytynyt lähes ikivihreä rikkakasvusto (voikukkaa, piharatamoa, juolavehnää yms.)
Viime syksynä laattapintaa on oikaistu ja saumoja avattu ja "tyhjennetty" lapiolla/kuokalla. Ei ole halua eikä voimia perustaa aluetta uudelleen.
Haluaisin ns. elävän sauman eli jotain kasvia, joka kestää talvet ja autolla ajelut, ei tarvitse leikata (max 3-4 cm ), jolla ei ole rönsyjä ( kompastumisriskini on suuri, enkä myöskään halua laattojen peittyvän), olisi edullinen (siemenkylvö ?). Kasvin olisi hyvä olla sitkeänsorttinen, jotta kestäisi myös keväiset hiekoitushiekan poisharjaukset. Saisi mielellään kukkia, mutta "siististi" eli että ei jää häiritseviä rontteja kukinnan jälkeen.... Ja miten pitää rikat poissa alueelta ????
Onko sellaista ihmekasvia olemassakaan ? ?? Kokeilin pienellä alalla polkuhaarikkoa, mutta se hävisi parissa talvessa.... Koko alueen ei välttämättä tarvitse olla samaa kasvia...
Ihailin erään marketin parkkipaikan kivipäällysteisten korokealueiden kivien väliin ilmestynyttä samettimaista, todella lyhyttä, tiivistä ja kirkkaan vihreää sammalta (siis avoin paahteinen alue). Minulle kerrottiin, että saumoissa on hiekkaa ja rakennuskalkkia. Aikaa kului pari vuotta sammaloitumiseen.Mutta kun täällä on ne rikkojen juurakot ja vahva multapohja alla....
Eikö kalkki nimenomaan torju sammalta ? Paljonko sitä pitäisi laittaa? Mikä olisi sopiva hiekan karkeusaste? (liian hieno kantautuu jalkineissa sisälle ja liian karkea ei kai kovin helposti sammaloidu ???) Rakennuskalkki on kai myös aikamoinen myrkky ??
Toivoisin vastauksia, jotta ei tarvitsisi tehdä tuhoon tuomittuja yrityksiä ja erehdyksiä.....Kemiö, Suomi
puutarha, kädentaidot
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Maapohjalle perustettua ja rikkakasvien valtaamaa laatoitusta on miltei mahdoton saada säilymään pitkäaikaisesti siistinä; kivien alle ja maahan jääneet juurakon kappaleet kasvattavat taas pian kivien reunoista versojaan ja siemenrikkakasvit rehottavat. Vain säännöllisillä myrkytyksillä tai kasvuston polttamisella saa kivetyksen pysymään suht siistinä. Joka tapauksessa laattasaumojen väleistä tulisi saada poistettua vanha maa-aines mahdollisimman hyvin. Tyhjennetyt saumat kannattaisi sitten täyttää sammalella terästetyllä kivituhkalla (tai vaihtoehtoisesti sauma- tai sementtilaastilla).

Saumojen sammaloittaminen: Käy keräämässä lähialueelta sammalta sankoon, murustele se hienoksi kivituhkan sekaan ja täytä saumat tällä kivituhkan ja sammalen seoksella. Kun alue on valmis, niin kaada saumojen päälle reilusti piimää. Saumojen kastelu aika ajoin ja piimän lisääminen voi edesauttaa sammalen kasvamista. Sammalen kasvaminen vie aikaa noin vuoden, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

Kivetyksen rauna-alueille voisi toki kylvää myös pieniä alueita sitä polkuhaarikkoa ja muita matalia kivikkopuutarhakasveja (keltamaksaruoho, pääskynkukka, rauniokilkka, saumayrtit, haarikot jne.) .

Puutarhakalkki tosiaan nostaisi maan pH:ta ja siten heikentäisi happamassa maassa viihtyvän sammalen kasvuoloja. Rakennuskalkki on puolestaan rakennustiilen sidosaine, eikä sitä käytetä puutarhassa. Uskoisimme että marketin pihassa oli saumaukseen käytetty jotain vettäläpäisevää saumalaastia tai sementtilaastia.Arvostele vastaus kysymykseen "Pihan pinnat ja rakenteet / liuskekivilaattojen sammal- tms.sauma":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Omenapuun oksilla on sammalta
Pihassasi on vanhoja omenapuita. Joidenkin puiden paksuilla lähes vaakasuunnassa kasvavilla oksilla on sammalta noin 5 - 10 mm paksuudelta. Näyttäisi...
Köynnöksiä kangasmetsään?
Takapihamme on hoidettua "metsä-puutarhaa" mäntyineen, kanervineen ja muine varpuineen. Paikka on hyvin valoisa, aurinkoinen, melko kuiva. Olen istutt...
Sammal mansikkamaalla
  Miten sais sammaleen pois mansikkamaalta,kun se on muovin päällä.Voiko myrkyttää ja millä?.Onko paras aika keväällä va...
Orapihlaja-aidan sammal
Hei! Pihaamme kiertää 40 vuotta vanha orapihlaja-aita, jonka rungon alaosiin on kasvaut vihreää, vehreää sammalta....
Savinen märkä piha
HeiTakapihamme on paksua savea, jossa ei viihdy kuin vesi ja sammal.Linkin takaa löytyy muutama kuva, jossa mielestäni lätäköt näkyy oikein...