Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihan pinnat ja rakenteet aihealue Seuraava
pvm: 19.3.2019 22:0

Kysymys: Ideoita erikoisemmiksi kasvihuonelajeiksi?

Pihan pinnat ja rakenteet

Kaipaisin vinkkejä mielellään puuvartisista ja / tai köynnöstävistä syötähedelmäisistä/marjaisista monivuotisista kasveista, joiden maanpäällinen osa kestää talvella pakkasessa kasvihuoneessa, mutta juurakko on lämpöeristetyssä ja sulanapitokaapeleilla varustetussa isossa laatikossa kasvihuoneen pohjassa. Plussaa tietty jos niissä olisi myös kauniit kukat, sekä kasvuaika ei mahdottoman hidas. Kasvit saisivat olla vähän "erikoisempia", jotka eivät ilman juurakon sulanapitoa selviäisi Suomessa. Sopisivatkohan esim seuraavat: 

Kiiviköynnös

Lyhtysollia

Kirsikkaluumu

Goji Marja

Kiinanjujuba

Mitä viiniköynnöstä suositteisitte runsaaseen ja hyvänmakuiseen satoon?

Onko esim jotain sopivaa sitruspuuta?

Tai mitä muita ehdotuksia voisi olla?Alla vielä kuva huoneesta. Kuten näkyy, pohjapinta-ala ei ole järin suuri (n. 1,5m x 2,5m). Koko huoneen kokoiseen kasvulaatikko olisi vesieristettyä 160mm SPU levyä, jossa pohjalla 100 mm salaojakerros ja ylivedenpoisto ja n. 500 mm multaa. 

Tarkoitus olisi saada reunoille / yläosaa täyttämään isompia puuvartisia monivuotisia kasveja, ja keskellä huonetta voisi kesällä viljellä yksivuotisia tomaattia/salaattia/kurkkua/yrttejä.Yläosan puuritilöiden eteen voi laittaa tarvittaessa eristelevyt ja saan johdetua tilaan myös putken kautta talon hukkalämpöä. muuten lasit ovat yksinkertaista 8 mm parvekelasia. Edessäkin luonnollisesti on avattavat lasit vaikkei kuvassa näykkään.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mielenkiintoinen kysymys; valitettavasti asiantuntijammekaan eivät ole kasvattaneet kasvihuoneissaan perustomaattien ja kurkkujen lisäksi muuta kuin viiniköynnöksiä. Niiden kasvatuksessa olimme yhtämieltä siitä, että suunnittelemasi kasvihuone käy äkkiä melko pieneksi. Toki voit leikata maanpäälistä osaa voimakkaastikin, mutta juuristo valtaa kuitenkin alaa. Viiniköynnöksistä on meillä myynnissä kuitenkin useita talvenkestäviä, satoisia ja maukkaita lajikkeita, joita voit kasvattaa ihan suojaisassa paikassa kasvihuoneen ulkopuolellakin. Muiden lajien kasvihuoneessa menestymisen suhteen asiantuntijammekin olivat siis kokemattomia, mutta suosittelivat rohkeasti kokeilemaan. Suurimmiksi ongelmiksi saattavat nousta kasvihuoneen rajallinen koko, sekä kasvien talvehtiminen; kasvualustan tulisi saada pidettyä sulana, muttei liian lämpimänä - ja kasvihuoneen lämpötilan tasaisen viileänä.

Sitruspuut kukoistaisivat kasvihuoneen lämmössä, ja talvehtii parhaiten viileässä. Mikäli sitrus kestäisi talvet, niin siitäkin tulisi vanhetessaan kookas. Sama tilanne olisi esimerkiksi kahvipensaan kanssa. 

Puutomaatti eli tamarillo voisi myös menestyä kasvihuoneessa. Myös kiiviköynnös, joka viihtyessään on myös melko vahvakasvuinen ja tarvitsee tuen kiipeilläkseen. Senkään juuristo ei kestä alle 5 asteen pakkasta, mutta viileässä, lämmitetyssä kasvihuoneessa sen pitäisi pärjätä (maanpäälinen osa kestää noin 10 pakkasastetta). Lyhtysollia olisi myös kaunis, kasvihuoneessa menestyvä köynnöskasvi... (Vastauksen maksimimerkkimäärä tuli täyteen).

Kysy jäsentemme kokemuksia Keskustelupalstalla!

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihan pinnat ja rakenteet / Ideoita erikoisemmiksi kasvihuonelajeiksi?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hiekkarinteen eroosiosuojaus ja maisemointi
Hei!Meillä on hiekkarinne (jyrkkä), joka on erittäin herkkä eroosiolle. Se on siirrettyä maata. Nyt haluaisin maisemoida sitä jollain lailla...