Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Pihan pinnat ja rakenteet aihealue Seuraava
pvm: 21.8.2013 14:22

Kysymys: Hiekkarinteen eroosiosuojaus ja maisemointi

Pihan pinnat ja rakenteet

Hei!
Meillä on hiekkarinne (jyrkkä), joka on erittäin herkkä eroosiolle. Se on siirrettyä maata. Nyt haluaisin maisemoida sitä jollain lailla (kasveja, kiviä??). Onko teillä ideoita mistä voisi aloittaa esim. eroosiosuoja, onko näitä millaisia ja mistä niitä saa.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Viherrakentajat käyttävät tuollaisiin eroosioalttiisiin rinteisiin ns. eroosiomattoja. Vähänkin laajemman ja/tai jyrkemmän kohteen sitominen ja maisemointi vaatii asiantuntijaosaamista. Kannattaisikin ehkä pyytää joltain viherrakentamista tekevältä yritykseltä tarjous rinteen kunnostamisesta ja mahdollisesta maisemoinnista - tai ainakin pyytää konsultaatiokäynnille.

Kivien käyttäminen eroosion estäjänä ja maisemoijana on hyvä idea. Niitä tulee kuitenkin hankkia riittävän monta ja tarpeeksi suuria; pienet kivet eivät juurikaan auta. Ennen kivien asennusta pohja on kuitenkin pohjustettava kantavalla materiaalilla, sillä ilman hyvää pohjustusta kivet uppoavat aikaa myöten hiekkaan.

Materiaalit rinteessä tulee myös erottaa toisistaan; esimerkiksi kiviryhmän ja taakse jäävän hiekan väliin tarvitaan vähintään suodatinkangas. Samalla tavalla toimitaan kasveja istutettaessa; kuopan pohjalle suodatinkangas ennen multaa ja myös kuopan reunat vuorataan.

Sopivia kasvilajeja rinteeseen löytyy pensasvalikoimista runsaasti, mutta tarkempi suunnitelma kannattaa tehdä paikan päällä. Maanpeitteeksi soveltuvat muuten myös varpumatot ja kuntta. Maksaruohomattokin toimii; sen alle asennetaan erillinen kiinnityskangas, joka sisältää myös lannoitteen.

Vastaajana via Garden Oy:n puutarhasuunnittelija Päivi Rahikka. Via Gardenilta saat myös tällaiseen kohteeseen suunnitelmat, materiaalit ja vaikka koko toteutuksenkin! Linkistä saat lisää tietoa via Gardenista ja heidän toteuttamistaan kohteista.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Pihan pinnat ja rakenteet / Hiekkarinteen eroosiosuojaus ja maisemointi":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: