Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 13.9.2020 15:48

Kysymys: sokkelinviereisen routaeristyksen päällinen täyttö

Perustukset

Moi,Taas mysteeri johon tuntuu olevan todella paljon erilaisia vastauksia. Routaeristykset pitäisi tehdä salaojaremontin jälkeen. Routaeristeet routa-EPS:ää 100mm, vanhat oli mitälie-styroxia 50mm suoraan muovin alla, kohtalaisen hyvin säilyneet, osin vettyneet. Valmistajan suosituksen mukaan EPS:n päälle tulisi suodatinkangas, jonka päälle vettä läpäisevää soraa, jonka päälle vettä pidättävä maakerros tai/ja muovikalvo. Tähän hätään soraa ei ole eikä oikein saatavissakaan, käytettävissä olevat maa-ainekset on 6-16 seulottu sepeli, melko hieno hiekka, ja hiesu/savisekoitus. Miten tuo eristyksen päällinen täyttö kannattaisi tehdä? Jos suodatinkangas + 10cm sepeli + suodatinkangas + hiesulla + muovikalvolla lopputäyttö, meneekö metsään ja rikonko styroksit? Lopullisesti tulee multakerros päälle ensi kesänä tjsp mutta ennen talvea ei ehdi muuta kuin nyt kaivaa loput putket maahan ja tehdä täyttö jossa viimeisin kerros tilapäinen että saa kaadot pois rakennuksesta ennen talvea. Patolevyt on, ja seinän viereen tulee levyn alle ja päälle n. 30cm sepelikaistale joka tapauksessa. 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Asenna routalevyt suunnitelman mukaisesti. Levyn päälle sepeliä 200-300 mm:n vahvuudelta vähintään.  Sepelin päälle suoodatinkangas ja sitten hiekkasaviyhdistelmänurmikon pohjaksi ja pintavettä ohjaavaksi kerrokseksi.  Patolevyn asennus tuuletuksen toteumisen kannalta kannattaa tarkistaa.  Olisi hyvä, jos vierussepeli olisi yhteydessäroutalevyn alla olevaan sepeliin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / sokkelinviereisen routaeristyksen päällinen täyttö":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: