Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 11.8.2013 20:53

Kysymys: Sokkelin vierusta

Perustukset

Miksi sokkelin vierustaan laitetaan soraa tai kiviä ? Onko pelkästään näkökysymys vai onko jotain muuta merkitystä ?

Onko järkeä laittaa soran tai esim. luonnonkivien sijaan ihan vaan betonilaattaa ?

Mikä on järkvein materiaali, kun halutaan mahdollisimman vähän ylläpito vaativa ratkaisu ?


Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Sokkelin viereen asennettu sora päästää lumensulamisvedet nopeasti salaojiin. Jos sokkelin viereen asennetaan betonilaatta tai luonnonkivet, on hyvä jättää kivetyksen ja sokkelin väliin vähintään 10 cm sorastettu alue, jolloin ei synny tiivistä pintaa heti sokkelin viereen. Tärkeintä on muotoilla maan pinta niin, että se laskee tasaisesti sokkelista poispäin. Sokkelin vieressä kivetys tai sorastus ovat helppoja ylläpidettäväksi, kun käyttää kasvintorjunta-ainetta estämään rikkaruohojen kasvun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin vierusta":
Jäsenen TheMan antama (12.8.2013 9:52) kommentti

Kiitos tiedoista

Jäsenen ruosu antama (12.8.2013 11:3) kommentti

Taas kiitoksia, mutta mistä? Jos halutaan helposti ylläpidettävä sokkelin vierusta, niin laitetaan muovi; esim. Platonmatto pintakerroksen alle, voi jättää 10-15 cm vapaaksi sokkelista.Tämän päälle laitetaan löysä sora,joka on silloin helppo pitää puhtaana rikkaruohoista. Läpäisevät eristekankaat toimivat erinomaisena kasvualustana, siihen kun juuret tarttuu, niin ikänä et eroon pääse, tietysti ehkä käyttämällä noita ammattivastaajan MYRKKYJÄ!Sora-alue voi hyvinkin olla metrin verran ympäri taloa, tai tilanteesta riippuen enemmänkin! Pensaita sun muita istutuksia seinän lähellä pitää välttää!
jos halutaan koristeita talon ympärille, voi sora alueelle sijoittaa maanpäällisiä kasvulaatikoita. Ovat käteviä siirtää pois sitten kun talo vaatii maalausta, viemäröintiä sun muuta, Aina pitää kumminkin huolehtia siitä että on vähintään parikymmentä senttiä vapaata seinän ja kasvuston välissä! Pitää myös muistaa että tiheä kasvusto talon ympärillä suosii hiiriä sun muita mukavia..., talon ympärys täytyy siis "sisustaa" järkevästi!
P.S jos sokkelissa on käytetty Platonmattoa ta vastaavaa, voi  muovin vetää aivan sokkeliin kiinni. Ja sitten MINUN mielestäni salaojien tarkoituksena ei  ole käsitellä pintavesiä,  ne hoidellaan pois talon  luota pintavesijärjestelmällä, tässä on tuo muovimatto hyvänä apuna!

Jäsenen TheMan antama (12.8.2013 11:7) kommentti

Täällä Suomessa on tapana aina kiittää, jos joku vaivautuu vastaamaan.Kiitos myös sinulle.

Jäsenen ruosu antama (12.8.2013 11:21) kommentti

Kyllä on se tapa monelta unohtunut...! Kiitos!


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kimalaisen pesä
Onko haittaa kun kimalainen on tehnyt nähtävästi tiilitalon ilma aukkoon?sokkelin yläpuolelle....
Kenttäkiveys sokkelin viereen
Hei!Olen suunnitellut laittavani talon sokkelin viereen n. 40-senttisen mukulakivireunuksen sekä pari isompaa mukulakiviallasta. Ne olisi kuitenkin helpompi pitä...
Varjon kasvit
Meillä on omakotitalon pohjoispuoli kokonaan istuttamatta. Olemme tänä kesänä tehneet betonilaatoista sinne käytävän ja laatoittan...
Matalajuurisia pensaita sokkelin lähistölle
Mitkä pensaat ja puut ovat ns. matalajuurisia ja sopisivat näin parhaiten sokkelin lähelle istutettaviksi? Voiko marjapensaita istuttaa kahden metrin p...