Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 4.1.2015 15:31

Kysymys: Sokkelin vesieristys

Perustukset

Vuonna 1985 rakennetun omakotitalon sokkeli valettiin betonista. Koska valun yhteydessä laudoituksen keskelle sijoitetut styroksilevyt eivät pysyneet kunnolla paikoillaan, laitettiin sokkelin sisäpinnalle vielä styroksilevykerros. Täyttösoran päällä on kaksi kerrosta styroksilevyjä sekä muovikelmu. Sokkelin päällä sekä tiiliverhouksen että puurungon alla on kattopahvinauha. Sokkelin ulkopuoli on maalattu uudelleen betonimaalilla tarpeen mukaan. Talon rakentamisen yhteydessä tehdyt salaojat on kuvattu kaksi vuotta sitten ja todettu olevan kunnossa. Sokkelin kautta tapahtuu lämmönhukkaa, koska lumipeite selvästi alenee sen lähituntumassa. Kosteusongelmia ei ole todettu.

Olisiko tarpeen tehdä vielä sokkelin vesieristys?

 
Jäsenen marksto antama (4.1.2015 19:1) kommentti

Vesieristys ei lämpöhukkaa pienennä. Lämpörappaus olisi siihen tarkoitukseen parempi. Toisaalta lämpimän rakennuksen sokkelin kyljestä lumi aivan yleisesti hiukan pakenee. Jos suoranaista sulamista pakkassäillä tapahtuu, lämpörappaus on paikallaan.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Sokkelin vesieristys ei auta mahdolliseen lämpöhukkaan, kiinnitin kuitenkin kysymyksessäsi toteamukseen,  ”Sokkelin ulkopuoli on maalattu uudelleen betonimaalilla tarpeen mukaan”. Mikäli maalaus rapautuu nopeasti saattaa kysymyksessä olla maakosteuden nousema, joka edellyttäisi sokkelin eristämisen esim. patolevyllä.
Sokkelin ulkopuolinen lämmön eriste tulee mielestäni tarpeelliseksi siinä tapauksessa, että kylmyys aiheuttaa sisätiloissa asumisviihtyvyyden huonontumisen esim. lattiarajassa vedon tunteen. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin vesieristys":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kimalaisen pesä
Onko haittaa kun kimalainen on tehnyt nähtävästi tiilitalon ilma aukkoon?sokkelin yläpuolelle....
Kenttäkiveys sokkelin viereen
Hei!Olen suunnitellut laittavani talon sokkelin viereen n. 40-senttisen mukulakivireunuksen sekä pari isompaa mukulakiviallasta. Ne olisi kuitenkin helpompi pitä...
Varjon kasvit
Meillä on omakotitalon pohjoispuoli kokonaan istuttamatta. Olemme tänä kesänä tehneet betonilaatoista sinne käytävän ja laatoittan...
Matalajuurisia pensaita sokkelin lähistölle
Mitkä pensaat ja puut ovat ns. matalajuurisia ja sopisivat näin parhaiten sokkelin lähelle istutettaviksi? Voiko marjapensaita istuttaa kahden metrin p...