Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 14.1.2014 22:37

Kysymys: Sokkelin väliaikainen eristäminen talven ajaksi

Perustukset

Maavarainen vesikiert.lämmitetty lattia, jossa sokkeli tavallista 24cm paksua lecaharkkoa. Alla vaakassa 20cm styroxia. Ylin lecakerros 15cm paksu, jolla kohtaa styroxit luonnollisesti paksumman lecaharkkokerroksen päällä osittain. Hirsitalo.

Tuli mieleen, josko auttaisi lattialämmitystä laittamalla styroxlevyt sokkelin ulkopuolta + alinta hirsikertaa kiertämään (korkeus n. 0,5m ja niitä vasten lunta. Tämä ainoastaan talon toiseen päähän, jossa sokkeli on paljas muualla esim. terassirakenteilta.

Aiempina talvina olen huomannut, että lapioitu lumi sulaa irti alimmaisesta hirsikerrasta, joten lämpöä menee selvästi harakoille.

On tullut myös mieleen, josko kiertäisi finfoamilla sokkelin, osittain myös maan alle, ja asentaisi peltilipan alimapaan hirsikertaan foamin yläreunaa suojaamaan. Tämä olisi pysyvä ratkaisu.

Onkohan tuossa kosteusongelmavaaraa tms. jos ulkop. lisäeristää?


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Pysyvää ulkopuolista lämmöneristystä ei voi toteuttaa suunnittelemallasi tavalla. Eriste muodostaa hirren osalle liian tiiviin rakenteen ja hirsi voi lahota. Piirtämäsi rakenne kannattaa muutenkin tarkastaa alimman hirren osalta, koska betonilattia on tehty päin hirttä. Hirsi voi lahota. Sokkelin voi eristää tilapäisesti kylmimmän talven ajaksi, mutta eriste pitää poistaa lumen sulaessa.Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin väliaikainen eristäminen talven ajaksi":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Marketan talvihoito
Kuinka saisin rungollisen Marketan säilymään talven yli....
Ruusut
Voiko äitienpäivä- ja miniruusuja viedä jotenkin talven yli, vai onko ne "kertakäyttöisiä"....
Tuija
Hei miten talvetan ruukkuun istutetun tuijan?Entä säilyykö mansikka talven parvekelaatikossa?...
Jättitatar
Mökin pihassa kasvaa jättitatar ja nyt kysymys kuuluukin että miten sitä leikataan näin talven jälkeen? Voiko pieniä uusi alkuja siirt&...
Kompostin herättäminen talven jälkeen
Kysymykseni koskee kompostin herättämistä pitkän talven jälkeen. Mitä kannattaa muistaa tehdä ennen kevätkauden alkamista, jotta k...
Sammalleimu saviruukkuun?
HeiVoiko sammalleimun istuttaa laakeaan, matalahkoon (n, 100 cm x 50 cm) saviruukkuun ja selviääkö se siinä myös talven yli?...