Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 15.2.2012 11:8

Kysymys: Sokkelin pinnoite irtoilee / korjaustapa ?

Perustukset

Vuonna 2000 rakennetun talomme kevytsoraharkon laastipinnoite irtoilee harkkosaumojen kohdilta ja lisäksi paikoitellen esiintyy kalkkihärmää. Syynä on kuntokartoittajan mukaan se, että harkkosokkelia ei ole slammattu maan alla olevilta osilta, jolloin kosteus imeytyy harkkoon ja nousee laastin alle irroittaen sen. Sokkelin maanpäällinen osa on noin 30cm-60cm korkea. Talo on loivassa rinteessä eli paikka ei ole mitenkään erityisen märkä ja pintavedet on ohjattu aika hyvin poispäin sokkelista. Maanpäällisen osan laastipinnoite on laitettu kahteen kertaan, mutta kerrokset ovat todella ohoita.

Kaivetaanko sokkelin vierusta auki vain vaakasuuntaiseen routaeristeeseen asti vai anturaan asti ?
Riittääkö pelkkä maanalaisen osan slammaus vai asennetaan lisäksi bitumihuopa, perusmuurilevy ja reunakaista vai jotakin muuta ?
Kuinka paksu laastikerros kannattaa laittaa ?
Asennetaanko lisäksi pystysuuntainen styroxlevy ja käytetäänkö täytössä kapillaarikatkosoraa ?

Eli miten toimitaan kustannusten ja asiallisen lopputuloksen kannalta järkevästi?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos kuntoarvion tekijän ajatus on oikea, pitää sokkeli kaivaa esille salaojaan asti. Harkon pinta tasoitetaan kahteen kertaan ohuella tasoitteella ja päälle asennetaan patolevy. tasoite sinänsä ei estä kosteuden nousua, vaan patolevy ja kunnossa oleva salaojitus. Päin patolevyä asennetaan eps-eriste ja myös vaakaan asennetaan routaeriste. Täytemateriaalina käytetään karkeahkoa kiviainesta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin pinnoite irtoilee / korjaustapa ?":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tervalepän kaarna kuoriutuu
Pihassamme on tervaleppä jonka kaarna on alkanut irtoilemaan kuvan osoittamalla tavalla. Sitä irtoilee alhaalta ainakin noin metrin korkeudelle asti. On...
Tien pinnoite
Hei, meillä on noin 50 metriä pitkä tie. Tien pinnoite on nyt sorakiveä. Tiessä on pieni mäkinousu ja mutka. Nykyinen pinnoite on hankala ho...