Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 27.8.2015 12:37

Kysymys: sokkelin kunnostus

Perustukset

Meillä on 1983 rakennettu talo, jossa sokkeli on muurattu harkoista ja ylitasoitettu muurauslaastilla. Talossa ns. valesokkeli n. 20cm. Talo rakennettu hiekkapenkalla, joka on Outokummun kuonaa. 

Sokkelin pinnalla on muutamana vuotena ollut paikka paikoin kosteutta. Selvisi, että salaoja ei toimi ja viime syksynä uusittiin salaojat ja laitettiin myös sadevesiviemärit ja patolevy ja pihalle asianmukaiset kallistukset. myös routaeristykset uusittiin.

Kosteutta on edelleen sokkelissa vaikka salaojat toimivat.Yksi rakennusmestari sanoi, että kuivuminen ottaa aikaa.

Tarkoituksena on käsitellä ulkosokkelia esim. Tikkurilan Yki Rouhepinnoitteella, josta Tikkurilan sivuilla sanotaan, että pinnoitteessa on silikonimodifioitu, vettä hylkivä akrylaattipinnoite.Pitääkö ennen rouhepinnoitusta  aiemmin laastilla käsiteltyä harkkoa käsitellä jollain? Ja onko rouhepinnoituksesta apua sokkelin pinnan kosteuden poistamiseen. muita ongelmia ei tietääksemme sokkelissa ole, mistä kosteus voisi vielä johtua.
Kysymyksiä: 8 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Sokkelin kosteus

Kuivuminen ottaa aikansa, kuten todettu.
Kosteus voi nousta perustuksistakin, jos anturan pohjalla ei ole kapillaarikerrosta ja salaojat varmasti joka kohdasta anturan alapuolella.
Viisto sadekin , jos lisäksi on lyhyehkö raystäs, voi kastella sokkelin tosi märäksi.
Pinnoitteen suhteen olen aivan yhtä tietämätön kuin Sinäkin, Tikkurilan sivuilta ja neuvonnasta minäkin parhaat neuvot saisin heidän tuotteistaan.
Tottakai vanhan pinnoituksen täytyy olla hyvin kiinni ja ehjä, ennen uutta rouhepinnoitusta, voisit vielä kysäistä neuvoa Tikkurilasta, onko pinnan praimauksesta hyötyä.
Ei rouhepinnoite mitään kuivata, jos siihen jatkuvasti tulee esim. maasta kosteutta, mutta hylkii esim. sadevettä, kuten mainitsit.
Olen ehdottomasti ko. rouhepinnoitteen ystävä, mutta pinnoitepohja pitää olla ehjä/pitävä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / sokkelin kunnostus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen jh  antama (22.9.2015 7:8) kommentti

Lattian alla on liian ohut hiekka,Se pitäisi avata ja laittaa karkeampi sorakerros,jossa ei tule kapilaarista nousua.t
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kimalaisen pesä
Onko haittaa kun kimalainen on tehnyt nähtävästi tiilitalon ilma aukkoon?sokkelin yläpuolelle....
Kenttäkiveys sokkelin viereen
Hei!Olen suunnitellut laittavani talon sokkelin viereen n. 40-senttisen mukulakivireunuksen sekä pari isompaa mukulakiviallasta. Ne olisi kuitenkin helpompi pitä...
Varjon kasvit
Meillä on omakotitalon pohjoispuoli kokonaan istuttamatta. Olemme tänä kesänä tehneet betonilaatoista sinne käytävän ja laatoittan...
Matalajuurisia pensaita sokkelin lähistölle
Mitkä pensaat ja puut ovat ns. matalajuurisia ja sopisivat näin parhaiten sokkelin lähelle istutettaviksi? Voiko marjapensaita istuttaa kahden metrin p...