Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 19.10.2013 21:42

Kysymys: Sokkelin kosteus

Perustukset

Olemme tekemässä 1992-valmistuneeseen omakotitaloomme eteisen remonttia ja seinät purettuamme havaitsimme kosteusmittarilla (Protimeter Surveymaster) kohonneita arvoja sokkelista.

Lattia on maavarainen, talo on lievässä rinteessä ja kahdessa tasossa niin, että "yläkerta" on n. 80cm korkeammalla kuin "alakerta". Kosteus näkyi juuri tässä porraskohdassa. Muut rakenteet, puut ja seinät näyttivät maallikon silmään siistiltä ja kuivilta eikä mittarikaan antanut korkeita lukemia. Muualla talossa on koneellinen ilmanvaihto, mutta eteisessä ei ole venttiiliä.

Liitteenä olevassa kuvassa vihreällä ovat piikkimittarin lukemat ja punaisella piikittömän tunnistimen lukemat. Lukemat selvästi kasvavat alemmas mentäessä, mutta toisaalta kosteus ei näytä siirtyneen ympärillä oleviin rakentaisiin.

Kuinka tavanomaista on tällaisessa rakenneratkaisussa, että sokkelia pitkin nousee kosteutta, vaikka salaojat toimisivat. Onko syytä huolestua ja miten tilannetta tällaisessa tapauksessa kannattaa lähteä korjaamaan?


Kuva kosteusmittarin lukemista

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Ilmeisesti seinässä ei ollut höyrysulkua. Tästä ei kuitenkaan ole syntynyt näkyvää kosteusvauriota. Jos tulkitsen kuvaa oikein, päin sokkelia on muovi. Rakenne on alaosastaan huono. Se kerää muovin sisäpintaan kosteutta, joka valuu alas ja kastelee myös sokkelin alaosan. Varsinaista korjausohjetta ei pysty antamaan saamatta selvitystä koko rakenteesta. Joka tapauksessa muovi pitää poistaa, lämmöneristys parantaa ja asentaa seinään höyrysulku. Asiantuntijan on syytä käydä paikalla varmistamassa uusi rakenne.Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin kosteus":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kimalaisen pesä
Onko haittaa kun kimalainen on tehnyt nähtävästi tiilitalon ilma aukkoon?sokkelin yläpuolelle....
Kenttäkiveys sokkelin viereen
Hei!Olen suunnitellut laittavani talon sokkelin viereen n. 40-senttisen mukulakivireunuksen sekä pari isompaa mukulakiviallasta. Ne olisi kuitenkin helpompi pitä...
Varjon kasvit
Meillä on omakotitalon pohjoispuoli kokonaan istuttamatta. Olemme tänä kesänä tehneet betonilaatoista sinne käytävän ja laatoittan...
Matalajuurisia pensaita sokkelin lähistölle
Mitkä pensaat ja puut ovat ns. matalajuurisia ja sopisivat näin parhaiten sokkelin lähelle istutettaviksi? Voiko marjapensaita istuttaa kahden metrin p...
Aidanne vaativaan paikkaan
Täytimme vanhan lietealtaan kivillä ja päälle tuli multaa puolesta metristä metriin. Ajattelin että tilalle istuttaisin vapaasti kasvavan ai...