Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 26.9.2020 14:9

Kysymys: Sokkelin kapillaarinen kosteus

Perustukset

Osaako joku auttaa mua? Lähdin kaivamaan autokatoksen sokkelin vierustaa auki, kapilaarisen kosteuden nousun takia, asentaakseni puuttuvat patolevyt. Nyt homman edetessä huomaan autokatoksen sisäpuolella kuvan mukaista kosteuden nousua vaikka saman seinän ulkopuolella antura kuiva. Kaivoin ulkopuolelta salaojaputkeen saakka ja huomasin että putki kulkee 67cm päässä anturasta (eli liian kaukana). Arvelen että kosteus nousee anturan alapuolelta, koska kaivaessani salaojaputkea esiin, oli välissä kuivaa hiekkaa ja putken sekä sen päällä olevan kankaan päällä murske oli märkää. Mistä ongelma johtuu ja mitä sille pitäisi nyt tehdä? Jäsenen PetteP antama (28.9.2020 10:46) kommentti

Onko aikoinaan näppärästi johdettu katolta rännivedet salaojaputkeen eli rakennettu perustustenkasteluputki?

Jäsenen J827350213 antama (28.9.2020 13:49) kommentti

Rännivedet oli aiemmin johdettuna vanhanaikaisesti betonikourua pitkin kauemmas rakennuksesta. Nyt kun tässä kaivelen niin kaivan samalla sadevesiputket ja rännikaivot paikalleen. 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ensinnäkään salaojaputki ei ole liian kaukana.  Näkyvän putken pitäisi pitää talon alusta kuivana puoleen väliin taloa.  Vastakkaisella puolella sen puolen salaoja pitää oman puolensa kuivana.  Jos ja kun maanrakennustyöt on tehty oikein, ympäri tlon kulkeva salaoja pystyy helposti pitämään omakotitalon perustukset kuivana.  Homma ei ole puolesta metristä kiinni.

Arvaan, etä talossasi on mittava vesivahinko.  Kutsu kuivausurakoitsijan asiantuntijan paikalle välistömästi toteamaan , että olen väärässä.  Vesivahingon merkit ovat kyllä selvät.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin kapillaarinen kosteus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kimalaisen pesä
Onko haittaa kun kimalainen on tehnyt nähtävästi tiilitalon ilma aukkoon?sokkelin yläpuolelle....
Kenttäkiveys sokkelin viereen
Hei!Olen suunnitellut laittavani talon sokkelin viereen n. 40-senttisen mukulakivireunuksen sekä pari isompaa mukulakiviallasta. Ne olisi kuitenkin helpompi pitä...