Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 15.1.2015 11:58

Kysymys: Perustusten kuntotarkistus

Perustukset

Olemme myymässä 1986 rakennettua omakotitaloa, jossa askarruttaa valesokkeli. Ostaessamme talon v. 2001 tehtiin kuntotarkastus, jossa ei havaittu erityisiä puutteita. Tarkastus tehtiin rakenteita rikkomatta ja nyt myyntitilanteessa mietityttää perustan piilevät riskit/mahdolliset vauriot. Perusparannusta on tehty asennuttamalla v. 2004 sadevesijärjestelmä aiemman vesien tontilla imeyttämisen sijaan. Talon rakenteista on hyvät piirustukset ja tiedämme, että niitä on huolella noudatettu. Kannattaako ja miten voi näin talvikaudella perustan kuntoa tutkia?
Jäsenen RAKiARK antama (16.1.2015 14:0) kommentti

Hyvä kysymys. Voidaan tutkia, ja kannattaa tutkia.Esim. voidaan tehdä perustusten kosteusmittaus mikroaaltotekniikalla(aina 300 mm syvyyteen saakka, mikäli on kunnolliset kuvat ja rakenneleikkaus. Joista tiedetään käytetyt materiaalit ja niiden vahvuudet mm..)Tällämenetelmällä saadaan luotettava perustieto, jonka pohjalta voidaan tehdä se perinteinen mittaus tarvittaessa(vain niihin kohtiin, joista saadaan ohjearvoista poikeamia lukemia. Tämä on uusi menetelmä, sillä tavoin, että saadaan tarkempi "kuva" rakenteista - liikaa rikkomatta.)Jäsenen J3972921929 antama (16.1.2015 18:54) kommentti

Kiitos vastauksesta. Lieneekö menetelmä miten yleisesti käytössä (kohde Lahdessa) ja mitä maksanee?Jäsenen RAKiARK antama (16.1.2015 19:7) kommentti

Varmasti alalla riittävän kauan olevat firmat, jolla perinteiset mittarit; seuraavat aikaansa ja ovat hankkinneetlisäksi tuon mittalaitteen:Mutu tuntuma tuolle operaatiolle voisi olla norm. kosteusmittauksen luokkaa, vaikkakin tässä mittaajalta vaaditaan muutakin, kuin ne "kolme pakollista reiän porausta" kohteeseen.(voisi arvioida että n. 300 € ylöspäin ja raportti myös).Etu on siinä, että mikroaaltomittalaitteella voi mitata vaikka 200:sta pisteestä , eikä näkyviä reikiä jää.Tietenkin, kohta tämän uuden menetlemän lynkkaavat ne perinteiset mittaajat,, saas nähdä.Lahden alueesta en itse paljon tiedä sanoa. Mutta jos kysyt juuri tätä menetelmää`?Mikäli ei tunneta firmassa - siirry seuraavaan- . Jäsenen TI-mieskin antama (16.1.2015 23:19) kommentti

Toisaalta tuo mittaus ei kerro mahdollisista laho- tai homevaurioista jos rakenne on talvipakkasella kuiva?Tosin en tunne tuota tekniikkaa ja ammattilainen voi ehkä päätellä rakenteen kunnon paluusäteistä?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos vuonna 2001 ei havaittu mitään vikaa ja 2004 sadevesiviemärien asennustyössä olisi varmasti tullut esille, jos jotain vaurioita olisi ollut.  Mikä olisi voinut vaurioittaa sadevesiviemäreiden asennuksen jälkeen perustuksia?.  Perustuksista ei kannata olla huolissaan turhan päiten, jos ei näkyvissä ei ole mitään vaurioita.  Jos sokkelin pinta pysyy hyvin kiinni ja on siistin näköinen eikä halkeamia ole, niin tuskin on mitään vikaakaan.  Salaojat tulisi tarkastaa joka syksy.  Jos veden korkeus on noussut edellisestä tarkastuksesta, salaojat kannattaa puhdistaa. 
Valesokkeli on rakenteena vaikea, koska rungon alaohjauspuu usein jää lattian pinnan alapuolelle. Jos alaohjauspuu jostain syystä kastuu, niin sen kuivaaminen on lähes mahdotonta.  Valesokkeli-rakenteessa on välttämätöntä, että alaohjauspuun alareuna on vähintään 200 mm ulkopuolisen maanpinnan yläpuolella ja maa viettää poispäin rakennuksesta.
Varoiksi kalliiden tutkimusten tekeminen ei hyödytä.  Jos tutkimuksissa jotain löytyisi ennen myyntiä, olisi se sama asia kuin jos vika löytyy myynnin jälkeen.  Myyjä joutuu sen korjaamaan.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Perustusten kuntotarkistus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen RAKiARK antama (17.1.2015 19:11) kommentti

Juurikin niin, kuten em. vastaus osoittaa: "Valesokkeli on rakenteena vaikea, koska rungon alaohjauspuu usein jää lattian pinnan alapuolelle. Jos alaohjauspuu jostain syystä kastuu, niin sen kuivaaminen on lähes mahdotonta. ".Myös siksi se voidaan mittaamalla myös todentaa..Monet haluavat kyllä selvittää asuntonsa kuntoa jo ennen, kuin liattavat ko. kohteen myyntiin.Tietenkään kaikissa tapauksissa ei ole mielekästä sijoittaa "kalliisiin tutkimuksiin" tuhansia.Kuitenkin, jos kohtuu hinnalla voidaan ennalta ehkäistä kalliita oikeus- ja riitatapauksia tai kaupanteon yhteydessä suoritettavan tarkastuksen aiheuttamia mittavia hinnan alennuksia.Itse asun talossa jossa on ollut valesokkelit, rakenne on korjattu seuraavasti:- alaohjauspuut poistettu ja katkaistu myös runkotolpat(huom. ei kengitys menetelmällä).-muurattu harkkorivi ja lisätty uudet alapuut ja osin uusia runkotolppia.-tutkimukseni mukaan; nämä on tehty ulkoverhousremontin yhteydessä.-samalla tehty lisälämmön eristys. Tuo operaatio onkin vaatinut ammattilaisen; niin suunnitelijana, kuin tekijänäkin.Myöskin tuo homma on ollut ilmeisen työläs ja hintaakin on tullut.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: