Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 29.7.2015 14:11

Kysymys: Patolevyt väärinpäin

Perustukset

92-rakennettuun rivitaloon (ei kellaria) on asennettu patolevyt jälkikäteen vuonna 2011. Ne on asennettu ylipäätään vain "pinta-asennuksena" eli noin 40 cm syvyyteen ja limitetty sokkelia vasten olevan styroksin päälle. Ne on kuitenkin asennettu väärinpäin eli nappulat seinästä poispäin. Miten pahasta ongelmasta on kyse, eli pitääkö/kannattaako repiä auki ja asentaa oikeinpäin? Onko tuolla nappuloiden ja seinän väliin jäävällä tuuletustilalla ylipäätään hirveästi merkitystä jos se vielä kuuluu "tukkia" listalla yläpäästä?
Jäsenen TI-mieskin antama (1.8.2015 0:2) kommentti

Nuin matalassa sokkelissa/patolevyn korkeudessa ei merkitystä miten päin asennettu, ei myöskään yleensä hyötyä patolevystä jos ei huomioida että se suojaa styroxia.Jäsenen marksto antama (1.8.2015 13:40) kommentti

Sen lisäksi että se on väärin päin, se on myöskin väärällä puolella styroxia, Tarkoitus on "tuulettaa" sokkelia.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Patolevyn yläosan listan on oltava tuulettavaa mallia.  Jos patolevyn yläpuolella sokkelin pinnoitteessa ei ole vikaa ja se on pysynyt hyvänä, niin mitään ei kannata tehdä.  Jos vikoja on ilmennyt, niin silloin kannattaa levy kääntää ja asentaa ylälista.  Sokkelia ei kannata korjata ennekuin ensi keväänä, jos näyttää siltä sokkeli on alkanut kuivua.  Jos rakennuksen salaojat ovat kunnossa, niin 400 mm:n korkeudelta patolevyllä suojatun sokkelin pitäisi pysyä kuivana.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Patolevyt väärinpäin":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: