Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 26.8.2021 12:22

Kysymys: Patolevy

Perustukset

Runsas vuosi vanha paritaloja käsittävä asunto-osakeyhtiö, jossa meneillään vuositarkastuksessa havaittujen vikojen korjaus. Maasto on lievästi viettävä siten, että rivissä olevat paritalot ovat eri tasossa. Sokkelin patolevyt on asennettu kuitenkin kaikissa paritaloissa seinälaudoitukseen nähden samaan korkoon, jolloin alempana olevan paritalon patolevy on jäänyt maan alle ja viettävän maanpinnan takia kastuu (kts kuvat). Elementtisokkelien saumoista vesi nousee seinän lautarakenteisiin saakka.Mitkä ovat rakentamismääräykset ja hyvä rakentamistapa sokkelin patolevyn asennuksessa uudisrakennuksessa? Miten tämä vika korjataan?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Selviä määräyksiä tai "hyvän rakennustavan kuvausta" ei käsitykseni mukaan asiasta ole. Patolevyn tehtävänä on järjestää perusmuurin pintaan mahdollisuus kosteudelle haihtua muurin pinnasta ja toisaalta jossain määrin estää pintavesien vai muun täyttökerroksissa olevan veden kulkeutumista suoraan päin perusmuuria. Minkäänlainen vesieriste ei siis ole kyseessä. Jos patolevyn halutaan täyttävän em. tehtävät mahdollisimman hyvin, patolevyn yläreuna ja lista tulisi sijoittaa selvästi maanpinnan yläpuolelle, sulamisvesistä johtuen ehkä n. 50...100 mm. Tällaista ratkaisua ei juurikaan kukaan halua, koska levy ei ole tarkoitettu "julkisivuksi". Tapauksessanne olisi ehkä ollut fiksua asentaa patolevyt juuri tulevien maanpintojen mukaan, mutta toisaalta tulee huomioida, että maarakenteet painuvat aina varsinkin ensimmäisen vuoden aikana, eli parempi tapa on siinä tapauksessa asentaa patolevyt vähän maanpinnan alauolelle niin, että ne eivät olisi tulleet näkyviin. Pitkän selityksen jälkeen mielipiteeni on, että varsinaista rakennusvirhettä ei ole tapahtunut.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Patolevy":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: