Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 16.3.2017 11:7

Kysymys: Maakellari rinnetalossa

Perustukset

Talolle oikeassa kulmassa rinnettä vasten on maakellari, kantavasta harkosta ja ilmeisesti vain styrox ulkopinnalla (kuva1). Kellari on tehty "omaksi solukseen". Onko hyvä ratkaisu ja onko jotain otettava huomioon tässä?

Kuva2, kellarin seinään on muodostunut valkeaa kuivaa härmää ja kesällä seinässä (ylä ja oikealla) vesipisaroita. Lattia hiekkaa jonka päälle ladoin tiiliä. Kaksi tuuletus venttiiliä, toinen maanpinnassa ja toinen laipion rajassa. Pidän ne talvella kiinni ja plussakeleillä auki. Toiminko oikein? Täytyisikö rakennetta jotenkin muuttaa vai toimiiko Kellari oikein eli onko kyseessä homevaurio ja jos on niin mitä pitäisi tehdä? Voiko härmän ja irtoavan harkon pinnan poistaa ja tasoittaa, mikä olisi hyvä tasoite tms? Tai mitä tekisitte tässä tapauksessa? Kiitos jälleen! 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Talviajan tuuletusta on lisättävä. Ventiileitä ei saa sulkea kokonaan.  Tuollaisen kellarin lämpötilan talvisaikaan pitäisi asettua 4-5 asteen tasoon, samaan kuin pohjavesi.

Hiekan päälle ladottu tiililattia pitää kellaria ehkä liian kosteana.  Hiekan tulisi olla kuivaa tiilien alla,  Jos se on märkää, niin silloin pitää asentaa 50 mm vahvuinen finnfoam lattiaan ja latoa puhtaat tiilet sen päälle.  Ennen tiilien asennusta kannattaa kellari pestä huolellisesti.

Jokainen maakellari on omanlaisensa.  Siksi pitää kellarissa olla kaksi lämpömittaria, toinen lähellä lattiaa ja toinen silmien korkeudella.  Mittareita seuraamalla ja vertaamalla tuloksia säähän oppii tuntemaan oman kellarinsa.  Kosteusmittari on myös avuksi asiassa.

Kaikki ylläoleva oletuksella, että talon salaojat ovat kunnossa.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Maakellari rinnetalossa ":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen Islei antama (18.3.2017 7:39) kommentti

Kuinka kellari tulisi pestä? Hiekka vaikuttaisi kuivalta, mutta jos finfoamit asentaa niin tasoitanko vain alla olevan hiekan? Vai tarvitseeko sitä vaihtaa tai tehdä sille jotain? Kiitos


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: