Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Parvekepuutarha aihealue Seuraava
pvm: 12.5.2014 12:38

Kysymys: orvokkikorin virus/hometauti

Parvekepuutarha

Hei!

Olen muutaman vuoden ajan kasvattanut orvokkeja isohkossa, soikeassa pajukorissa (muovilla vuorattu), jossa alakerros rahkasammalta kosteuden säilyttämisseen. Pintamullan vaihdan vuosittain.

Heinäkuun lopulla orvokit kuolevat homeeseen tai johonkin virustautiin. Kasvit eivät kastu sateesta ja kastelen niitä varoen. Samalla parvekkeellä home iskee myös ruusuihin.
Onko vika korin rahkasammalessa vai naapurin humalassa, jossa näyttää olevan hometta joka vuosi. Itiöt sitten lentävät myös minun pihalleni? Pitäisikö löytää homekestäviä kasveja? Mitä ne olisivat?

Kiitokset etukäteen!

terv. Viherpeukalo

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Orvokit, ruusut sekä humalakin ovat herkkiä yleiselle sienitaudille, härmälle. Vika ei oikeastaan siis ole pajukorissa eikä naapurin humalassakaan. Härmä kyllä leviää itiöillään, mutta suurin syy sen tarttumiseen on kuiva ja tuulinen alkukesä - ja sen jälkeen tiivis, kostea kasvusto. Härmää torjuu parhaiten kastelemalla kuivina kausina ja pitämällä kasvustot riittävän harvana (tuuletus ja pintamullan kuivahtaminen auttavat myös). Terve ja vahva, riittävän harva kasvusto pärjää parhaiten härmäsientä vastaan.

VINKKI: Kotikonsti härmän torjunnassa on sumuttaa kasveja ruokasoodalla ja ruokaöljyllä terästetyllä mäntysuopaliuoksella. Myös Neudorffin luonnonmukainen Neudo-Vital Ruusun Vahvenne, käyttövalmis sumute, parantaa kasvien vastustuskykyä ja auttaa suojautumaan härmää, ruostetta ja mustalaikkua vastaan. Käy kaikille kasveille ulkona, parvekkeella ja kasvihuoneessa.Arvostele vastaus kysymykseen "Parvekepuutarha / orvokkikorin virus/hometauti":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tomaatin epämuodostuneet latvat
Hei,Tomaatin taimien(itse kasvatetut) latvat muuttuivat nopeasti epämuodostuneiksi. Lehdet ovat pienet, korkkiruuvilla, voimakas sahalaita reina, osaan lat...
Mikä pihlajan sairaus on levinnyt ainakin etelä-suomeen?
Kyseessä on jokin home tai virus, joka pilaa mustiksi pihlajan lehdet ja marjat jo ennen ruskaa.Voiko Tätä torjua jotenkin tai lääkitä? Onko...