Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Parvekepuutarha aihealue Seuraava
pvm: 4.5.2015 16:10

Kysymys: Millainen tuki kärhölle

Parvekepuutarha

Olen hankkinut 27 litran termoruukun, johon aion istuttaa jonkun jalokärhön parvekkeelle. Millainen ja kuinka korkea tuki olisi ruukussa kasvavalle kärhölle paras?
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kärhötukia on varmasti yhtä monia ja erilaisia, kuin on puutarhoja ja kasvattajiakin; kärhö kietoo vartensa niin puisen kuin metallisenkin tuen ympärille - ja jatkaa matkaansa vaikka narua pitkin kohti korkeuksia. Googlettamalla "kärhötuki" saa jo runsaasti erilaisia vinkkejä!

Lieneekin parasta, että katsot aluksi ruukkuun sopivan, pienemmän tuen; se voi olla ristikko, tukikeppejä, kartio tms. , niin voit vielä tarvittaessa hetken pitää ruukkua hieman valoisammalla paikalla. Kun versot alkavat kurottaa pienemmän kehikon yli, niin sijoita ruukku viimeistään tässä vaiheessa lopulliselle paikalleen (talvetatko myös parvekkeella?) ja ohjaa versot isompaan tukeen. Periaatteessa kärhöille riittää parvekkeen seinän korkuinen kehikko; voihan versot ohjata katolle/ikkunalle/antaa roikkua, jos kasvuvoima yllättää!

Muistathan, että kukiltaan näyttävämmät jalo-/loistokärhöt ovat talvenkestoltaan arempia ja pitää istuttaa mahdollisimman syvään ja suojata vielä varan vuoksi huolella (silti maanpäälinen osa voi paleltua). Alppi- ja viinikärhöt puolestaan kestävät huomattavasti paremmin talven yli myös ruukuissa (maanpäälinen osa näyttää ränsistyneeltä, mutta yleensä se herää keväällä sitkeästi kasvamaan). Kärhöjen kasvualusta kannattaa myös ruukuissa suojata liialta lämpenemiseltä (suojaruukku/pintakate/varjostus).Arvostele vastaus kysymykseen "Parvekepuutarha / Millainen tuki kärhölle":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Millainen ruukku tai loota chilille kasvihuoneeseen?
Millainen ruukku/laatikko tms. olisi järkevä chileille kasvihuoneeseen. Ruukun voisi siirtää pois kasvihuoneesta, jos chiliin iskisi tuholaisia tai ta...
Posliinivuokko
Sain lahjaksi posliinivuokon, istutetaanko varjoon vai aurinkoon, ja millainen maa, savinen vai multa. Kostea vai kuiva maa. Millainen  lannoitus. nimim. tietoa...
Millainen tukirakenne vadelmalle?
Millainen tukirakenne sopii parhaiten vadelmapensaiden ympärille, tukevaksi tueksi tuulessa ja myrskyssä?...
ilmakiertoinen lattialämmitys ja tuulettuva alapohja
Onko mahdollista tehdä ilmakiertoinen lattialämmitys tuulettuvaan alapohjaan? Jos on, niin millainen rakenne?...
etu vetoinen ruohonleikkuri
onkos kenelläkään tietoo millainen on käyttää etupyörillä vetävä  ruoho...