Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Parvekepuutarha aihealue Seuraava
pvm: 13.3.2015 19:5

Kysymys: Koilliseen, pohjoiseen ja länteen suuntautuva kattoterassi

Parvekepuutarha

Mitähän kasveja tuollaiselle terassille voisi laittaa? Haluaisin runsaasti vihreitä lehtiä ja kukkia, oikean kukkakeitaan.


Viime kesänä yritin mustasilmäsusannaa, silpohernettä ja koristekrassia kasvattaa terassin koillis seinämällä, mutta tulos jäi onnettomaksi. Kasveihin tuli pitkiä verosja, mutta ei pahemmin kukkia, eikä lehtiä lannoituksesta yms. huolimatta. Koillisseinämä on avoin, siinä on noin 120 cm korkuinen seinämä, mutta siitä ylöspäin se onkin avoin. Tein köynnoskasveille verkon, jota ne voisivat kiivetä, mutta se ei auttanut. Terassilla tuulee paljon, koska asumme melkein meren rannassa. Meren rantaan on kuitenkin matkaa, noin 1-2 km verran, mutta tuuli on kuitenkin aikamoinen. Koillisseinämälläkin kasvit saavat lännestä tulevaa aurinkoa, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi. Länsiseinämä ei ole avoin ja se on tiiltä. Siinä kasvit ovat kasvaneet hyvin ja rehevästi. Johtuuko huonosti kasvaminen koillisseinämällä avoimuudesta? Länsiseinämällä paistaa aurinko pitkään tiiliseinään ja ilmeisesti lämpöä hohtaa yölläkin tiilistä.


Onko olemassa mitään köynnostä, joka pystyisi verkossa kasvamaan tuulisella paikalla? Haluaisin tehdä kasviseinämän koilliseen suuntautuvalla puolella laittamalla köynnökset kiipeämään verkkoa pitkin ylös. Mitkä muut kasvit tykkäisivät tuulisesta länsi/koillisterassista? Terassilla ei ole kattoa, eli se on säiden armoilla. Etelään ja Itään suuntatuvilla puolilla on kiinteät ja korkeat seinät, joten jotain suojaa on.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Olet aivan oikeassa epäillessäsi terassinne koillisreunan avoimuuden ja tuulille alttiuden olevan syy kasvien huonoon menestymiseen. Tuuli pääsee puhaltamaan verkon läpi ja haihduttamaan - ja vielä kaksinkertaistuu ponkaistessaan kiinteiltä seiniltä takaisin.

Verkkoseinämänne on kuitenkin vain 120 cm korkea. Oletko istuttanut/kylvänyt kasvit maahan terassin edustalle vai erilliseen astiaan terassin puolelle? Pystyisittekö "ohjaamaan" tuulen virtausta tämän verkkoseinämän yli istuttamalla sen edustalle jotakin matalaa kasvia?  Vaikkapa keijuangervoa (matala pensas, jonka voi leikata vaikka vuosittain alas halutessaan), jotain perennaa tai havua. Köynnöset voi istuttaa näiden taakse joko maahan tai erillisiin astioihin. Periaatteessa jos suosit yksivuotisia köynnöksiä, niin saat kenties parhaiten ylläpidettyä optimaalisia kasvuoloja reilunkokoisissa ruukuissa.

Voisit kokeilla ruusupapua. Se kasvaa 2-4 metriseksi, vehreäksi köynnökseksi kesän aikana. Suosittelemme esikasvatusta sisätiloissa ja ulos istuttamista ilmojen hyvin lämmettyä. Sillä saat vehreyttä ja peittoa - ja voit kerätä pavut talteen seuraavan vuoden kylvöjä varten. Köynnös on yksivuotinen. Uskomme että suojaistutuksen ja ruusupavun avulla tuulinen verkkoseinämäsi on sen verran jo suojainen, että saat siinä menestymään myös muita, kukkivampiakin köynnöksiä. Kukkaloistoa lisäät parhaiten erilaisten kesäkukkien avulla!Arvostele vastaus kysymykseen "Parvekepuutarha / Koilliseen, pohjoiseen ja länteen suuntautuva kattoterassi":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: