Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Parvekepuutarha aihealue Seuraava
pvm: 17.4.2022 10:20

Kysymys: Ilmansuunnan merkitys.

Parvekepuutarha

Tämä kysymys koskee ilmansuuntia kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. (äskeisestä kysymyksestäni jäi kuva pois). Asun siis kerrostalossa ja ylin kerros, 6. kerros kulmassa. Ilmansuunnat ovat olohuone luoteeseen ja parveke luoteis- ja länsisuuntaan. Huoneessani voi hyvin vain traakki- eli lohikäärmepuu ja anopinkieli. Parvekkeella, joka on lasitettu kasvaa kyllä tomaatit hyvin. Sisällä voin saada chilit hyvin kasvamaan. Tiedän lannoituksesta kyllä paljonkin. Onko ilmansuunnilla siis isokin merkitys. Tietääkseni on, mutta en tiennyt että näin iso merkitys. Tiedosta kiitollinen.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ilmansuuntien tärkein merkitys on niiden vaikutus valoisuuteen ja joskus myös tuulisuuteen. Esimerkiksi talon pohjoisseinusta saattaa olla niin varjoinen, ettei sinne juuri auringonvalo pääse. Silloin sinne soveltuvat vain syvää varjoa kestävät kasvit. Tilanne muuttuu, jos valoa saadaan osan päivää vaikkapa talon ylitse auringon ollessa korkeimmillaan. Jos pohjoispuolelle pääsee hyvin auringon valoa, kuten saattaa usein olla ylimmän kerroksen parvekkeella, ei mikään estä istuttamasta sinne auringossa viihtyviä kasveja. Toinen asia on, jos paikka on kovin tuulille altis. Silloin sinne eivät sovellu suojaista kasvupaikkaa tarvitseva kasvillisuus. Mutta kuten kysyjän tapauksessaa, parvekkeen lasitus tuo suojaa.

Etelän suuntakin saattaa olla varjoinen, jos edessä kasvaa varjostavaa puustoa tai edessä olevat rakennukset varjostavat. Keväällä lehtipuiden oksien välistä auringon säteet pääsevät läpi, mutta lehtien puhjettua paikka saattaa olla hyvinkin varjoinen. Kaikki suuretkaan puut eivät varjosta täysin, vaan saattavat päästää läpi hajavaloa, joka on monelle kasville paahteelta suojaava, jopa toivottu olosuhde.

Olosuhteisiin sopivia kasveja valittaessa kannattaa havainnoida istutuspaikkaa eri vuodenaikoina ja myös päivän mittaan. Vuorokauden ajalla on sikäli merkitystä, että aamuvarhaisen tai iltamyöhän auringon säteily on heikompaa kuin keskipäivän tai varhaisen iltapäivän.

Aina valaistusolojen määrittely ei olekaan helppoa. Soppaa hämmentää myös se, että rajatapauksia on paljon. Silloin ei auta muu kuin kokeilemalla etsiä sopivat kasvit. Myös paikassa aiemmin menestyksellä kasvatetut lajit kertovat olosuhteista. Kysyjä kertoo tomaattien ja chilien menestyneen kulmaparvekkeella, vaikka ilmansuunta on luoteeseen. Se kertoo, että valoa kuitenkin lännestä saadaan verrattain paljon ja laajentaa heti mahdollisten kasvien sortimenttia.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Parvekepuutarha / Ilmansuunnan merkitys.":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: