Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 17.4.2016 15:47

Kysymys: Tervalepän kaarna kuoriutuu

Muut

Pihassamme on tervaleppä jonka kaarna on alkanut irtoilemaan kuvan osoittamalla tavalla. Sitä irtoilee alhaalta ainakin noin metrin korkeudelle asti. Onko puuhun iskenyt joku tauti tai tuholainen? En ole aiemmin tälläiseen törmännyt.

Kysymyksiä: 7 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Puuvartisista irtoaa usein kuorenpalasia ihan luonnollisistakin syistä. Puunkuoren tehtävä on suojata puun ns. eläviä osia; nilaa ja jälttä. Puun - ja kuoren - kasvaessa sen pintasolut kuolevat ja puu hilseilee kuorenpalasia. Kuvan puulla ei esimerkiksi vaikuta olevan mitään hätää, eikä tuholaistenkaan jälkiä ole havaittavissa.

Kuorta voi irrota myös pakkasvaurion takia; puun jälsi- ja nilaosaan voi jäädä syksyllä vettä, jolloin pakkasten tullessa se jäätyy ja rikkoo nilan soluja. Tällöin kuori vioittuu ja myöhemmin irtoaa. Ongelma voi syntyä myös mekaanisesta kolhusta tai vaikka eläinten aiheuttamasta kuorivahingosta.

Jos selkeästi elävää kuorta irtoaa puuosasta, niin kyse voi olla paljon vakavammasta asiasta. Tällöin kuoreen on päässyt jo iskeytymään lahovika, joka on tappanut kuoren eläviä osia ja myös mahdollisesti puuosaa.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Tervalepän kaarna kuoriutuu":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mikä vaivaa kuusiaidan kuusen tyveä?
Kuusiaitamme tyvestä on kuoritunut kaarna tasaisesti pois koko rugon ympäriltä ja kaaransuikaleet roikkuvat. Siis vain yhdestä kuusest...