Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 16.3.2023 22:24

Kysymys: salkoruusun ruoste

Muut

Viime keväänä istuttamieni salkoruusujen lehdet olivat ruosteen värisen kasvuston peitossa ja varressa oli pyöreitä kohonneita täpliä, osa nupuista jäi aukeamatta, mikä tauti olisi voinut olla kyseessä ja mistä se voisi johtua? olisiko syynä kasvualusta ja maaperä? Onko taudin estämiseksi olemassa mitään konstia vai tuleeko salkoruusut hävittää kyseisestä paikasta?
Kysyjä
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Salkoruusuasi vaivannee malvanruoste, Puccinia malvacearum, jota esiintyy malvojen ja malvikkien lisäksi salkoruusuilla. Tartunta näkyy pyöreinä, nypymäisinä täplinä, jotka ovat ruostepesäkkeitä. Sairaat lehdet muuttuvat kirjaviksi ja voivat kellastua ja pudota ennenaikaisesti. Ruostetaudit ovat itiötauteja ja leviävät ilmateitse.

Erityisesti  kosteina ja lämpiminä kesinä itiöitä on runsaasti, mutta yksittäiset kasvit saavat helposti tartunnan myös kärsiessään kuivuudesta. Tartunta johtuu silloin siitä, että heikentynyt kasvi, vaikka vielä näyttäisikin hyväkuntoiselta, ei ole enää vahvimmillaan torjuakseen tauteja. Siksi tärkein torjuntatapa on huolehtia siitä, että kasvit voivat hyvin eli niiden kasvuolosuhteet ovat kunnossa. Esimerkiksi ohut kasvualusta altistaa kuivuudelle, koska siihen ei varastoidu kosteutta ja juuret ovat pinnassa.

Taudin oireet ilmaantuvat usein loppukesästä ja pahassa tartunnassa voi tappaa kasvin. Sairaiden kasvinosien poisto heti oireiden ilmaannuttua saattaa rajoittaa taudin leviämistä. Lehtien ja varsien huolellinen kerääminen myös maasta ja erityisesti syksyllä, on torjunnassa tärkeää, jotta itiöt eivät jäisi talvehtimaan ja leviämään seuraavana kesänä. Sairaita kasvinosia ei saa laittaa puutarhajätekompostiin, sillä siinä ne eivät tuhoudu. 

Salkoruusu on kaksivuotinen, eli se tekee lehtiruusukkeen ensimmäisenä vuonna ja kukkii toisena. Itiöt voivat talvehtia myös ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeen sisällä. Nyppäämällä pois kevään ensimmäiset kasvulehdet, vähenee itiöiden leviämismahdollisuus tätä kautta.

Jos kasvusto on kovin tiivis, viipyy kaste ja muu kosteus niissä pitkään tarjoten itiöille lisääntymispaikan. Siksi kastelu kannattaa kohdistaa maahan eikä lehdistöön ja ajoittaa kastelu mieluummin aamuun kuin iltaan. Silloin kosteus haihtuu lehdistä nopeammin. Jos lehtiä on runsaasti, niiden harventaminen sieltä täältä lisää ilmavuutta.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / salkoruusun ruoste":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Salkoruusut maahan vielä?
Kaapista löytyyi vielä pussillinen salkoruusun mukuloita. Täällä etelässä maa vielä sula ja lumeton. Voinko laittaa mululat viel&#...
keijunruusun ruoste
Keijunruusuni lähtivät hyvin kasvuun viime vuonna ja näyttivät tänä kesänä tosi hyviltä ensi alkuun.Sitten iski ruoste ja kai...
Ruostetta ruusupensaassa
Olen istuttanut pihalleni useita torniolaisia aidanteeksi. Kasvu on honteloa, epätasaista eikä lainkaan sitä mitä odotin. Lisäksi kaikissa pensai...