Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 19.6.2023 10:16

Kysymys: Ruusupapu ja hopeaputous

Muut

Hei!

Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa? 

Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta.On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen(Rainbow) kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Olisikohan käynyt niin, että lantavesi on ollut liian voimakasta, sillä oireet sopivat liikalannoitukseen. Siinä lehdet ruskistuvat reunoilta alkaen ja jos vaurio on paha, saattavat lehdet kuolla kokonaan. Vaurio alkaa usein alalehdistä ja etenee latvaan. Nuoret taimet ovat herkkiä ja varsinkin taimikasvatusvaiheessa (ja vähän sen jälkeenkin) mullan ravinnetilanteen pitäisi olla maltillinen.

Rinnalla oleva, hyvin voiva lajitoveri on saattanut ennättää kasvattamaan tukevammat juuret nopeammin tai sille on lorahtanut lantavettä vähemmän. Joskus raja voi olla hiuksenhieno sopivan ja liiallisen välillä. Siksi lannoittamisessa kannattaa suosia hieman liian niukkaa kuin hieman liian runsasta annostelua.

Toinen syy ruskettumiseen voi olla nopea muutos valo-oloissa. Jos taimet siirretään kasvihuoneesta tai muusta taimikasvatuspaikasta suoran auringonvalon alle nopeasti, ilman karaisemisvaihetta, saattaa auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa saman kaltaisia oireita.

Hopeaputouksen kitukasvuisuuteen voi olla monia syitä, joita kuvien perusteella voi vain arvailla. Valo-olot ovat luultavasti samanlaiset kuin viime vuonnakin, kun putoukset kukoistivat. Syy voi olla kylmässä alkukeväässä, jolloin ne eivät vielä ole yksinkertaisesti ehtineet kasvaa. Tai syy voi löytyä lliiallisesta märkyydestä tai kuivuudesta tai mullan laadusta. 

Kesäkukkamullassa on usein pitkävaikutteista ravinnetta, mutta eri valmistajilla seokset ovat erilaisia. Kannattaa katsoa tuoteselostetta multapussista, jossa luultavasti on myös ohjeistus kukkien kesän aikaisesta lannoittamisen tarpeesta. Koska hopeaputous ei ole varsinaisesti kukkakasvi, se ei tarvitse eritysien voimakasta multaa tai tiheää lannoitusta, ennemminkin niukahkoa, mutta silti säännöllistä lannoitusta. 

T. Muhevaisen vastaustiimi

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Ruusupapu ja hopeaputous":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Yksivuotinen köynnös parvekelaatikkoon
Tarvitsisin reheväkasvuista köynnöstä näkösuojaksi paahteiselle paikalle. Mieluiten parvekelaatikkoon soveltuva mutta ruukkukin käy. On...
Sopiva köynnös
Hei! Minulla on terassin jatkeena pitkät kukkalaatikot etelään päin. Haluaisin tänä kesänä laitta...