Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 12.7.2023 9:58

Kysymys: Pihakuusi

Muut

Pihallamme kasvaa iso kuusi vain muutaman metrin päässä talostamme. Mieheni on huolissaan, että myrskyn mahdollisesti kaataessa kuusen, voiko kuusen juuristo vahingoittaa talomme perustuksia.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Hei

Puiden juuristo etsii yleensä vettä ja lähtee kasvamaan sitä kohti. Siksi juuristot tukkivat salaojaputket tai työntyvät kaivonrenkaiden raoista kaivoon. Päämääränä on löytää vettä ja siihen liuenneita ravinteita. Talon perustukset rakennetaan siten, että sinne ei jää/ei pitäisi jäädä vettä. On hyvin epätodennäköistä, että juuristo olisi työntynyt perustuksiin. Kuusen pintajuuristo lisää todennäköisyyttä sille, että juuristo ei kaivaudu syvälle perustusten alle.

Todennäköisyys on kuitenkin erittäin suuri, että taloa ympäröiviin salaojaputkiin kuusen juuristo on voinut tunkeutua.

Koska jokainen talo ja jokainen puu on yksilö, voimme vastata tähän kysymykseen vain yleisellä tasolla. Jos puun juuriston vaikutus talon rakenteisiin huolettaa, suosittelemme kutsumaan paikalle puuasiantuntijan eli arboristin  ja/tai talonrakentamisen asiantuntijan arvioimaan tilannetta.

T. Muhevaisen vastaustiimi


 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Pihakuusi":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: